ChatGBT a fost dat în judecată de autorul seriei Game of Thrones

Autorii americani George RR Martin și John Grisham au dat în judecată OpenAI, compania care deține ChatGPT, susținând că drepturile lor de autor au fost încălcate în procesul de instruire al acestui sistem.

George RR Martin este cunoscut pentru seria sa fantasy „Cântec de gheață și foc”, care a fost adaptată în seria HBO „Game of Thrones”.

ChatGPT și alte modele de limbaj largi (LLM) „învăță” prin analizarea unei cantități masive de date, adesea preluate de pe internet.

Plângerea susține că cărțile autorilor au fost utilizate fără permisiunea lor pentru a îmbunătăți abilitățile de înțelegere ale lui ChatGPT.

OpenAI a declarat că respectă drepturile autorilor și crede că aceștia ar trebui să beneficieze de tehnologia AI.

Alți autori de prestigiu, precum Jonathan Franzen, Jodi Picoult și George Saunders, sunt menționați în plângere.

Cazul a fost adus în fața Curții Federale din Manhattan, New York, de către Authors Guild, o asociație comercială din SUA care acționează în numele autorilor menționați.

Conform documentelor depuse la tribunal, OpenAI este acuzată că se implică în „furt sistematic la scară largă”.

Această acțiune legală vine după o acțiune similară depusă de către comedianta Sarah Silverman în luna iulie, precum și după o scrisoare deschisă semnată de autori precum Margaret Atwood și Philip Pullman în aceeași lună, prin care se cerea companiilor AI să compenseze autorii pentru utilizarea operelor lor.

Un purtător de cuvânt al OpenAI a declarat: „Avem conversații constructive cu mulți creatori din întreaga lume, inclusiv cu Authors Guild, și am colaborat pentru a înțelege și discuta preocupările lor cu privire la AI. Suntem optimiști că vom continua să găsim modalități benefice reciproc de a lucra împreună.”

Argumentul din cadrul acestui caz este că LLM-ul a fost alimentat cu date din cărți protejate de drepturile de autor fără permisiunea autorilor, în parte pentru că putea furniza rezumate precise ale acestora.

Plângerea a subliniat și o preocupare mai largă din industria media, și anume că această tehnologie „înlocuiește conținutul creat de oameni”.

Patrick Goold, conferențiar în drept la Universitatea City, a declarat că, deși poate să simpatizeze cu autorii din spatele acțiunii legale, crede că este puțin probabil să aibă succes, susținând că aceștia ar trebui să dovedească inițial că ChatGPT a copiat și a duplicat munca lor.

„Ei nu sunt de fapt îngrijorați de drepturile de autor, ci sunt îngrijorați că AI-ul înlocuiește locurile de muncă”, a spus el, asemănând aceste preocupări cu cele cu care scriitorii de scenarii se confruntă în prezent în Hollywood.

„Când discutăm despre automatizarea AI și înlocuirea muncii umane… nu este ceva pe care drepturile de autor ar trebui să îl rezolve.

„Ce trebuie să facem este să mergem la Parlament și la Congres și să discutăm despre modul în care AI-ul va înlocui artele creative și ce trebuie să facem în acest sens în viitor.”

Acest caz este cel mai recent dintr-o lungă serie de plângeri depuse împotriva dezvoltatorilor de așa-numita AI generativă – adică inteligența artificială care poate crea conținut pe baza solicitărilor de text – cu această preocupare.

Acesta vine după ce artiștii au dat în judecată generatorii de text în imagini Stability AI și Midjourney în ianuarie, susținând că aceștia funcționează doar prin a fi instruiți cu ajutorul operelor protejate de drepturi de autor.

OpenAI se confruntă și cu o acțiune în justiție, alături de Microsoft și site-ul de programare GitHub, din partea unui grup de experți în calcul care susțin că codul lor a fost utilizat fără permisiunea lor pentru a instrui un AI numit Copilot.

Niciuna dintre aceste acțiuni în justiție nu a fost încă soluționată.