Cheltuieli exorbitante pentru iluminatul festiv de Crăciun în primăriile din România

Getting your Trinity Audio player ready...

Primăriile din România, conduse atât de PSD, cât și de PNL, au alocat sume impresionante pentru iluminatul festiv de Crăciun în acest an. În contextul în care anul viitor vor avea loc alegeri locale, primarii par să fie dispuși să cheltuie sume mari din bugetul public pentru a impresiona alegătorii cu decorațiuni spectaculoase.

Un exemplu notabil este primăria Constanța, condusă de Vergil Chițac (PNL), care a alocat suma de 900.000 de euro pentru iluminatul festiv de Crăciun și Anul Nou. În comuna Jucu, din județul Cluj, cu aproximativ 4000 de locuitori, valoarea contractului pentru iluminatul festiv se ridică la 360.210 euro. Acest contract, semnat în 2019 cu firma MK Illumination, este valabil și pentru anul 2023.

Alte localități, precum Valea Lupului, Cernavodă, Vaslui, Oradea, Drobeta Turnu Severin și Oltenița, au alocat, de asemenea, sume considerabile pentru iluminatul festiv. Firma MK Illumination pare să fie favorita multor primării, având contracte în valoare totală de 5,9 milioane de euro cu diverse instituții publice din România.

Aceste cheltuieli generoase ridică semne de întrebare în contextul în care multe dintre aceste primării au optat pentru închirierea decorațiunilor, în loc să le achiziționeze, ceea ce înseamnă că sumele alocate vor fi cheltuite din nou în anii următori.