China reduce neașteptat dobânda cheie

China a redus în mod neașteptat dobânda cheie pentru prima dată în ultimii doi ani, deoarece cifrele oficiale au arătat o încetinire a creșterii economice.

Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 4% în ultimele trei luni ale anului 2021 față de un an înainte, a anunțat Biroul Național de Statistică. Aceasta a fost mai bună decât au prezis majoritatea economiștilor, dar a fost mult mai scăzută decât în trimestrul precedent. Un alt semn de slăbiciune, creșterea vânzărilor cu amănuntul pentru decembrie a scăzut la 1,7%.

Pentru întregul an, datele oficiale au arătat că economia Chinei a crescut cu 8,1%, ceea ce a depășit prognozele economiștilor și s-a situat cu mult peste ținta anuală a Beijingului de „peste 6%”. Cu toate acestea, unii economiști au subliniat că datele de creștere, care a fost cea mai lentă dintr-un an și jumătate, încă nu au luat în considerare efectul celor mai recente focare de coronavirus. „Cifra PIB-ului nu a reflectat impactul răspândirii interne a variantei omicron de la sfârșitul lunii decembrie, care va afecta în mod semnificativ industria serviciilor, în special consumul offline și transportul, a spus Yue Su de la Economist Intelligence Unit.

Pentru a ajuta la stimularea economiei, Banca Centrală Chineză (PBOC) a declarat că va reduce rata dobânzii la 700 de miliarde de yuani (80,6 miliarde de lire sterline; 110 de miliarde de dolari) a împrumuturilor pe termen mediu pe un an la 2,85%. A fost prima astfel de reducere din aprilie 2020. O altă măsură de creditare PBOC, rata de răscumpărare inversă pe șapte zile, a fost, de asemenea, redusă, în timp ce banca a pompat încă 200 de miliarde de yuani numerar pe termen mediu în sistemul financiar.