Cine va exploata nămolul de la Techirghiol și sarea de la Nireș în valoare de peste 400 de milioane de euro

Licențele de concesiune pentru exploatarea nămolului terapeutic din perimetrul Lacul Techirghiol Est, județul Constanța, și a zăcământului de sare gemă de la Nireș, județul Cluj, au fost aprobate direct de către președintele Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM), Daniel Grigoroiu-Norocel, în urma unor modificări la Legea minelor inițiate de deputatul PNL Florin Roman, nu prin Hotărâre de Guvern, cum era înainte de schimbarea legii în decembrie anul trecut. Vezi aici la punctele 11 și 12. Despre acest subiect a scris și publicația newsmaker.ro aici și aici.

Licența pentru explorarea nămolului de la Techirghiol a fost atribuită în 2016 firmei Formin SA din Caransebeș, județul Caraș-Severin, în urma unui concurs public de oferte. Doi ani mai târziu, firma a solicitat și licența de exploatare.

Licența pentru explorarea perimetrului de sare gemă Nireș din județul Cluj a fost acordată în 2014 firmei Salzbergwerk Ressourcen Und Investitionen SRL din București, de asemenea, în urma unei concurs de oferte. În 2017, firma a solicitat și licența de exploatare și s-a semnat contractul de negociere. Abia în 2019, licența a fost acordată. Mai rămânea să fie aprobată.

Anchetă la DNA. Potrivit unui raport al Consiliul Concurenței din 2018, contractul de concesiune nu a fost semnat și de reprezentanții ANRM, motivul invocat fiind neconformitatea procedurii de negociere. Potrivit unui raport al Corpului de Control al premierului Ludovic Orban de anul trecut, care viza anul 2019, licența a fost retrasă din circuitul de aprobare, invocându-se o anchetă DNA din pricina unor ”deficiențe în constituirea comisiei de negociere a licenței Nireș – sare gemă”.

Aprobate în acest an direct de președintele ANRM. Ca să intre în vigoare însă, licențele de concesiune pentru exploatare au fost aprobate în acest an, pe 6 iulie, direct de către președintele ANRM, Dan Grigoroiu-Norocel, după ce legea minelor a fost modificată. Inclusiv, licența pentru zăcământul de la Nireș, vizată de ancheta DNA.

Cine e președintele ANRM. Daniel Grigoroiu-Norocel a fost numit la șefia ANRM de premierul Florin Cîțu în aprilie 2021. Prim-ministrul l-a demis atunci pe Nicolae Turdean, șeful ANRM numit de premierul Ludovic Orban. Norocel este avocat, fost consilier al premierilor Călin Popescu Tăriceanu și Emil Boc și fost director general al Romtehnica.

Cine sunt firmele. Mizele financiare. Firma Formin SA din Caraș-Severin a sponsorizat PNL, potrivit unei investigații de presă făcute de jurnalistul G4media.ro Sorin Semeniuc. Unul dintre acționari este Vasile-Sebastian Albulescu, un prieten din copilărie al fostului premier PSD Sorin Grindeanu.

Potrivit unui studiu de fezabilitate realizat de firma Formin SA, în perimetrul de 800 de metri Techirghiol Est ar fi de exploatat, în cei 20 de ani de concesiune, 6.000 de metri cubi de nămol, cu o valoare de 2 milioane de euro. Potrivit legii minelor, redevența pentru nămolul terapeutic este de 5% din valoarea producției miniere. Adică, 100.000 de euro va primi statul de la Formin, dacă valoarea și cantitatea estimate de companie se adeveresc.

Firma Salzbergwerk Ressourcen Und Investitionen SRL din București este deținută de mai mulți acționari, persoane fizice și juridice, printre care un văr al lui Andrei Hrebenciuc, fiul fostului sforar PSD Viorel Hrebenciuc, aflat acum în pușcărie, și o asociată a omului de afaceri Mihai Rotaru, unul dintre finanțatorii echipei de fotbal Universitatea Craiova.

Perimetrul Nireș, de 3,24 kilometri pătrați, se află în comuna Mica, între localitățile Nireș și Unguraș, cam la 20 de kilometri de orașul Dej. Potrivit unei note de fundamentare întocmite de ANRM, valoarea de inventar a zăcământului – potrivit proiecțiilor privind evoluția prețului de vânzare – poate depăși 2,046 miliarde de lei, adică peste 414 de milioane de euro.

De altfel, potrivit unor documente publice ale ANRM, în cei 20 de ani de concesiune, firma Salzbergwerk ar putea exploata 13.765.900 de tone de sare gemă. Pe piața liberă, tona de sare gemă pentru deszăpezire (cea mai ieftină) valorează în jur de 200 de lei/tona, fără TVA, ceea ce la un calcul simplu înseamnă că sarea de la Nireș ar putea valora peste 2,7 miliarde de lei.

ANRM estimează că bugetul de stat va încasa aproape 14 milioane euro din redevențe în cei 20 de ani de concesiune. Potrivit legislației în vigoare, cota de redevență este de 1 euro pe tonă. În plus, concesionarul va plăti în fiecare an taxă pe activitatea minieră de exploatare, calculată la suprafața perimetrului, în valoare de 116.570 lei, adică aproape 23.000 de euro pe an, în total aproape 500.000 de euro în cei 20 de ani.

Prin urmare, la un calcul simplu, dacă în cei 20 de ani de exploatare, firma Salzbergwerk extrage sare de peste 414 de milioane de euro, plătește la stat taxe și redevențe de 14 milioane de euro.

Alte hopuri birocratice. După aprobarea licențelor de concesiune pentru exploatare, firmele Formin și Salzbergwerk mai trebuie să treacă câteva hopuri birocratice până la exploatarea propriu-zisă. Urmează aprobarea unor hotărâri de guvern pentru înscrierea zăcămintelor în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului. Apoi, firma Salzbergwerk a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Cluj emiterea acordului de mediu.