Cineastul mexican Alejandro González Iñárritu va fi preşedintele juriului Festivalului de Film de la Cannes

Alejandro González Iñárritu va fi preşedintele juriului internaţional al Festivalului de Film de la Cannes de anul acesta, devenind primul cineast mexican din istoria evenimentului care va avea acest rol, scrie Le Figaro.

Premiat cu patru Oscaruri pentru „Birdman” şi „The Revenant”, Iñárritu, în vârstă de 55 de ani, îi urmează actriţei Cate Blanchett în această poziţie.

Cannes este un festival care a fost important pentru mine de la începutul carierei. Sunt copleşit şi încântat să revin anul acesta având imensa onoare de a prezida juriului”, a transmis el într-un comunicat. „Cinematografia curge prin venele planetei, iar festivalul este inima ei. Noi, în juriu, vom avea privilegiul de a fi martori la noua şi excelenta operă a colegilor cineaşti de pe întreaga planetă”.

Pierre Lescure, preşedintele festivalului, şi Thierry Frémaux, delegatul general, au spus despre Iñárritu că este „nu doar un cineast îndrăzneţ şi un regizor care este plin de surprize, ci şi un bărbat de încredere, un artist al timpului său”.

Ei au precizat că se întâmplă foarte rar ca Iñárritu să accepte să facă parte dintr-un juriu. Prin această prezenţă, festivalul celebrează cinematografia mexicană, au mai transmis cei doi.

Iñárritu a debutat la Cannes cu „Amores Perros”, în 2000, în secţiunea Semaine de la Critique, iar în urmă cu doi ani a prezentat în selecţia oficială „Carne y Arena”, o instalaţie VR (realitate virtuală).

Pentru „Amores Perros” a primit două premii, iar şase ani mai târziu a revenit pe Croazetă cu „Babel”, care a fost recompensat cu premiul juriului ecumenic şi cu premiul pentru regie. Cel mai recent, în competiţie, Iñárritu a fost selectat în 2010, cu „Biutiful”.

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 14 – 25 mai.