Ciolacu anunță că în 2024 nu vor fi măriri de taxe și impozite

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că în anul 2024 nu se vor majora taxele și impozitele, subliniind necesitatea unei stabilități politice. Acesta a menționat că va trebui să se decidă dacă se va menține cota unică sau se va trece la impozitare progresivă, afirmând că nu refuză niciuna dintre aceste variante.

Ciolacu a evidențiat provocările economice și politice cu care s-a confruntat România, accentuând importanța realizărilor economice și ale antreprenorilor. A reiterat că nu vor exista măriri de taxe și impozite în 2024 și a subliniat datoria coaliției și a guvernului față de cetățeni.

Premierul a explicat că România va trebui să decidă dacă va menține cota unică, creând astfel un mediu concurențial fără excepții, sau dacă va adopta impozitarea progresivă. A menționat că ambele opțiuni au avantaje și dezavantaje, observând că cota unică actuală nu mai este cu adevărat unică, datorită a peste 500 de modificări legislative.

Ciolacu a subliniat necesitatea dublării și triplării măsurilor fiscale prin reforma în sistemul bugetar și lupta împotriva evaziunii fiscale. A anunțat, de asemenea, că toate schemele de ajutor pentru mediul economic introduse până acum vor fi păstrate.

Premierul a menționat că administrația locală a demonstrat o capacitate crescută de absorbție a fondurilor europene, iar provocarea majoră va fi în perioada 2024-2026, când se vor suprapune Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și exercițiul financiar actual, necesitând o reformă în sistemul bugetar pentru a asigura o absorbție eficientă a fondurilor europene.