Ciolacu cere demiterea a opt șefi de agenții pentru plăți și inspecție socială

Getting your Trinity Audio player ready...

Premierul Marcel Ciolacu a cerut, joi, la începutul ședinței de guvern, suspendarea din funcție a șefilor agențiilor pentru plăți și inspecție socială din București și din șapte județe. El a spus că în urma controalelor în centrele sociale, declanșate după scandalul privind azilele groazei, au fost descoperite „situații de netolerat”.

Ciolacu a susținut că verificările făcute la nivel național în centrele pentru vârstnici și persoane cu dizabilități arată „date și fapte clare” care obligă la „decizii ferme”.

„Există o situație de netolerat – centre fără autorizație, centre care funcționau clandestin sub ochii funcționarilor statului român, plus alte centre cu probleme grave închise sau cu activitatea suspendată. Este inadmisibil”, a declarat Ciolacu.

Potrivit acestuia, cele mai mari probleme au fost descoperite în centre din București, mai ales în sectorul 1, și din județele Arad, Giurgiu, Constanța, Maramureș, Hunedoara, Teleorman și Vrancea.

El a cerut noului ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu, ca toți șefii agențiilor județene pentru plăți si inspectii sociale din aceste judete, plus șeful agenției municipale București să fie „urgent” suspendați din funcție până la finalizarea anchetelor disciplinare.
Ciolacu a cerut aceleași măsuri și în cazul conducerii Inspecției Muncii, spunând că au fost descoperite condiții de muncă de Evul Mediu. „Am descoperit că este o problemă uriașă și cu munca la negru în aceste centre. Părerea mea este că trebuie să fim mult mai curajoşi şi să începem să desfiinţăm instituţii cu totul, care şi-au dovedit incapacitatea de a face faţă cerinţelor în acest moment” – a mai spus Ciolacu.