CNC: Participare istorică la Cannes, două filme româneşti în competiţia principală

Centrul Naţional al Cinematografiei anunţă că este pentru prima dată, în istoria de şapte decenii a Festivalului de Film de la Cannes, când în competiţia principală au fost selecţionate două filme româneşti, intrând astfel în cursa pentru prestigiosul trofeu Palme d’Or.

"În iunie 1947, directorul Oficiului Naţional al Cinematografiei (instituţia care a precedat Centrul Naţional al Cinematografiei) era invitat, împreună cu regizorul Victor Iliu (autorul de mai târziu al remarcabilei ecranizări „La Moara cu noroc”, inclusă în competiţia oficială din 1957), să participe la cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, care urma să aibă loc în luna septembrie a aceluiaşi an", transmite conducererea Centrului Naţional al Cinematografiei.

După 69 de ani, două lungmetraje româneşti, „Sieranevada” de Cristi Puiu şi „Bacalaureat” de Cristian Mungiu, au fost selecţionate în competiţia principală a Festivalului de la Cannes, intrând astfel în cursa pentru prestigiosul trofeu Palme d’Or. De asemenea, filmul „Câini”, debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mirică, va avea premiera mondială în secţiunea competiţională „Un Certain Regard” a Festivalului de pe Croazetă.

"Este pentru prima dată, în istoria de şapte decenii a celui mai important festival de film din lume, când în competiţia principală au fost selecţionate două filme româneşti. Iar, în tot programul Festivalului, cinematografia românească este reprezentată prin cinci titluri având şanse la premii (în secţiunile rezervate scurtmetrajelor au intrat alte două producţii autohtone)", mai transmite sursa citată.