Coaliția PSD-PNL a avut primele discuții despre bugetul pe 2024

Getting your Trinity Audio player ready...

În cadrul unei întâlniri a coaliției guvernamentale, s-au purtat discuții referitoare la bugetul pe anul 2024, marcând prima discuție pe această temă între partidele PNL și PSD aflate la guvernare. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a subliniat în fața colegilor săi la Sinaia necesitatea ca bugetul să fie aprobat până la finalul sesiunii parlamentare curente. Ciucă a accentuat importanța stabilirii priorităților reale pentru cetățeni și a respins ideea finanțării proiectelor cu scopuri electorale.

În cadrul aceleiași întâlniri, miniștrii liberali au prezentat proiecte considerate a avea un impact semnificativ asupra populației. S-a discutat și despre reducerea numărului de secretari de stat ca parte a unui plan mai amplu de reducere a cheltuielilor. De asemenea, s-a insistat pe respectarea promisiunilor guvernamentale privind majorarea salariilor profesorilor.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat dezvoltarea unui proiect ambițios de digitalizare a documentelor importante, cum ar fi certificatele de naștere sau de căsătorie, un proiect început sub conducerea predecesorului său, Lucian Bode, și care ar trebui finalizat până la sfârșitul anului.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vorbit despre finalizarea iminentă a sistemului de garanție-returnare și despre determinarea de a combate traficul de deșeuri. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a menționat eforturile de a menține facturile la energie la un nivel constant pentru consumatori și în această iarnă, în contextul schemei de compensare și plafonare.

Raluca Turcan, ministrul Culturii, a dezvăluit elaborarea unui proiect de salarizare în domeniul cultural, destinat să stimuleze implicarea tinerilor în acest sector, cu măsuri speciale pentru cinematografie și investiții.

Adrian Veştea, ministrul Dezvoltării, a subliniat progresele în ceea ce privește contractele semnate în cadrul programului Anghel Saligny și a asigurat că sunt la zi cu plățile pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu fonduri disponibile pentru toate programele lansate de minister.

Aceste discuții reflectă angajamentul coaliției de a prioritiza nevoile cetățenilor și de a gestiona cu prudență resursele bugetare în vederea unor obiective de dezvoltare sustenabilă și progres social.