Cod Roșu de caniculă în România: temperaturile ating 41 de grade

Getting your Trinity Audio player ready...

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod roșu de caniculă pentru zilele de 13 și 14 iulie, vizând un val de căldură intens și persistent, care va afecta regiunile Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova. Temperaturile maxime vor oscila între 37 și 41 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Potrivit ANM, valul de căldură se va intensifica în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, unde se vor înregistra temperaturi extrem de ridicate. Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, ceea ce va caracteriza nopți tropicale.

ANM avertizează că acest val de căldură va avea un impact semnificativ asupra sănătății publice, fiind deosebit de periculos pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi vârstnicii, copiii și cei cu afecțiuni cronice. Se recomandă evitarea expunerii prelungite la soare, hidratarea corespunzătoare și limitarea activităților fizice intense în aer liber.

ANM subliniază că valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare, fiind necesară monitorizarea constantă a evoluției condițiilor meteorologice. Cetățenii sunt îndemnați să urmeze sfaturile autorităților și să rămână informați cu privire la avertizările meteorologice emise.