Comisia Europeană a eliminat restricțiile pentru exporturile de cereale ucrainiene

Getting your Trinity Audio player ready...

Guvernul României a comunicat că va adopta măsurile necesare pentru a proteja interesele fermierilor români în funcție de planul prezentat de autoritățile din Kiev. Această decizie vine în urma eliminării restricțiilor privind importul de cereale ucrainene de către Comisia Europeană.

Executivul român a subliniat că așteaptă ca Ucraina să prezinte un Plan de Acțiune detaliat referitor la măsurile eficiente pentru controlul exportului, cu scopul de a preveni orice perturbare a pieței cerealelor din România. Autoritățile române s-au angajat să analizeze acest plan până la data limită de luni, 18 septembrie 2023.

De asemenea, Guvernul a exprimat regretul cu privire la lipsa unei soluții la nivel european pentru extinderea restricțiilor privind importul de cereale din Ucraina, o măsură solicitată de statele membre afectate de decizia Comisiei Europene.

În funcție de Planul de Acțiune prezentat de partea ucraineană, Guvernul României va lua măsurile necesare pentru a proteja interesele fermierilor români, conform comunicatului oficial al Executivului. Această decizie este luată în contextul în care Guvernul menține contactul cu Comisia Europeană și autoritățile ucrainene, cu scopul de a se asigura că noul mecanism propus de CE pentru limitarea importurilor de produse ucrainene va preveni orice impact negativ asupra piețelor statelor membre ale UE care au beneficiat anterior de măsuri preventive de limitare a importurilor din Ucraina.

De asemenea, Polonia a anunțat că va prelungi interdicția privind importul de cereale ucrainene începând de la miezul nopții, în ciuda deciziei Comisiei Europene de a nu prelungi această interdicție în cele cinci țări vecine ale Ucrainei din Uniunea Europeană, interdicție care expiră la data menționată.