Comisia Europeană închide oficial MCV pentru Bulgaria şi România

Getting your Trinity Audio player ready...

Comisia Europeană anunță oficial încheierea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru Bulgaria și România. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, subliniază că statul de drept reprezintă una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene și că ambele state au înregistrat progrese semnificative în acest domeniu.

MCV a fost instituit în 2007, în momentul aderării Bulgariei și României la Uniunea Europeană. Acest mecanism a avut scopul de a facilita progresele în reforma sistemului de justiție, în combaterea corupției și în lupta împotriva criminalității organizate, în cazul Bulgariei. Comisia Europeană anulează acum cele două decizii prin care a fost introdus MCV.

Ursula von der Leyen, Președintele CE, afirmă: „Felicităm Bulgaria și România pentru progresele remarcabile realizate de la aderarea lor la UE. Statul de drept este unul dintre principiile de bază pe care le împărtășim în Uniunea Europeană, iar ambele state membre au făcut pași semnificativi în această direcție, implementând reforme importante de-a lungul anilor. Astăzi este momentul să recunoaștem aceste eforturi și să punem capăt MCV. Activitățile din aceste domenii vor continua acum în cadrul ciclului anual privind statul de drept, așa cum se întâmplă în cazul tuturor statelor membre.”

Věra Jourová, Vicepreședinta pentru Valori și Transparență, adaugă: „Ne bucurăm că putem face acest anunț oficial astăzi. Bulgaria și România au îndeplinit obiectivele stabilite în cadrul MCV, iar hotărârea și colaborarea lor strânsă cu Comisia au dat roade. Este esențial să menținem această dinamică și să continuăm eforturile în cadrul ciclului anual privind statul de drept. Aceasta este o zi de importanță nu doar pentru cele două țări, ci și pentru întreaga Uniune Europeană.”

De la începutul MCV în 2007, Comisia Europeană a furnizat rapoarte periodice cu privire la progresele înregistrate de Bulgaria și România în ceea ce privește reformele specificate de acest mecanism. În octombrie 2019, Comisia a publicat ultimul său raport privind Bulgaria, iar în noiembrie 2022, cel privind România.

Comisia a concluzionat că ambele state membre au îndeplinit satisfăcător obligațiile stabilite în cadrul MCV la momentul aderării la Uniunea Europeană și că trebuiau să continue punerea în aplicare a angajamentelor specifice formulate în concluziile rapoartelor. Aceste angajamente au fost implementate cu succes până în iunie 2023, conform Comisiei.

La 5 iulie 2023, Comisia a informat Consiliul și Parlamentul European că intenționează să încheie oficial MCV pentru Bulgaria și România, deoarece toate obiectivele specificate în concluziile rapoartelor MCV au fost îndeplinite satisfăcător. Deciziile anunțate astăzi reflectă concluzia Comisiei că această constatare este valabilă în prezent pentru ambele state membre.

Comisia Europeană așteaptă cu interes continuarea cooperării cu Bulgaria și România în cadrul ciclului anual privind statul de drept, așa cum se întâmplă în cazul tuturor statelor membre.