Comisia Europeană îndeamnă ţările UE să evite închiderea frontierelor

Comisia Europeană îndeamnă ţările UE să evite închiderea frontierelor şi interdicţiile generale de călătorie, precum cele decise recent de Germania şi Belgia pentru a combate răspândirea noilor variante ale coronavirusului.

Într-o scrisoare trimisă marţi miniştrilor de interne şi ai justiţiei ai Celor 27, comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, şi comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, le reamintesc statelor membre că s-au pus de acord să organizeze în comun astfel de restricţii, în cadrul recomandărilor actualizate la începutul lunii februarie.

„Vă îndemnăm la o mai mare coerenţă în măsurile referitoare la deplasările în interiorul UE”, scriu cei doi responsabili de la Bruxelles. „Este de o importanţă fundamentală ca toate măsurile să rămână conforme principiilor de nediscriminare şi de proporţionalitate. În particular, închiderile de frontiere sau interdicţiile generale de călătorie trebuie să fie evitate”

Nu ne putem permite perturbări în lanţurile de aprovizionare şi în piaţa internă în general, în special dacă aceasta riscă să afecteze distribuţia de vaccinuri

În recomandările adoptate de Cei 27 la propunerea Comisiei, statele UE au convenit să le aplice măsuri mai stricte (test negativ înainte de sosire, apoi carantină) călătorilor din zone unde circulaţia coronavirusului este mai intensă, sau din zonele cele mai afectate de noile variante.

Condiţii mai favorabile erau totuşi prevăzute pentru transportatori, cărora li se impunea cel mult un test raid antigenic, şi angajaţii transfrontalieri, cărora urmau să li se aplice teste doar cu o frecvenţă proporţională.

În Belgia, toate călătoriile neesenţiale spre ţară şi în străinătate sunt interzise de la sfârşitul lunii ianuarie. Comisia Europeană consideră măsura – prelungită până la 1 aprilie – problematică, dat fiind că nu ţine cont de situaţia epidemiologică din ţara de unde vine sau spre care se deplasează călătorul.

Executivul UE recunoaşte însă că, pentru a contracara aceste măsuri unilaterale, marja sa de manevră este limitată. Declanşarea unei proceduri de infringement – care ar putea duce la sesizarea Curţii de Justiţie a UE – este considerată o opţiune puţin adaptată la urgenţa situaţiei şi la măsuri aflate în evoluţie rapidă.

Pe lângă Germania şi Belgia, alte şapte state din UE şi spaţiul Schengen au reintrodus controale la frontiere ca răspuns la pandemie: Danemarca, Ungaria, Austria, Portugalia, Finlanda, Norvegia şi Spania