Comisia Europeană susține Ucraina și Moldova pentru aderare la UE

ursula

Comisia Europeană a propus vineri ca Ucraina să devină țară candidată pentru aderarea la UE, a anunțat șefa executivului European, Ursula vond der Leyen. Decizia a fost luată fiind clar că Ucraina trebuie să realizeze mai multe reforme, a adăugat șefa Comisiei Europene.

„Ucraina a demonstrat în mod clar aspirația și determinarea ei de a se ridica la înălțimea valorilor și standardelor europene”, a declarat von der Leyen.

În timpul declarației făcute cu ocazia anunțului, von der Leyen a purtat culorile Ucrainei, un sacou galben peste o cămașă albastră.

Executivul UE a aprobat vineri acest lucru, dar cele două țări vor trebui să îndeplinească o serie de condiții în viitor în ceea ce privește statul de drept, justiția și lupta împotriva corupției.

Recomandarea este deosebit de semnificativă pentru Ucraina, care a investit atât de mult din viitorul său politic într-o relație mai strânsă cu Europa, deoarece caută sprijin moral pentru a contracara agresiunea rusă.

„Ucraina este un stat european care a dovedit din plin că aderă la valorile pe care se bazează Uniunea Europeană”, se arată în recomandare. „Prin urmare, Comisia recomandă ca Ucrainei să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care aceasta va lua o serie de măsuri specifice.