Companiile aeriene imploră UE să introducă pașapoarte de vaccinare anti-Covid

Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) le-a cerut liderilor Uniunii Europene să adopte controversatele „pașapoarte de vaccinare” pentru a reporni călătoriile aeriene cu pasageri, potrivit unui document obținut pe surse de Euractiv.

Scrisoarea IATA cere implementarea de „restricții la graniță bazate pe dovezi” în întreaga Europă și îndeamnă țările membre UE să „se pună de acord asupra rolului crucial al soluțiilor digitale precum Permisul de Călătorii IATA”.

Scrisoarea este semnată de Rafael Schvartzman, vicepreședintele pentru Europa al IATA, și adresată lui Charles Michel, președintele Consiliului European. Documentul a fost trimis lui Michel înaintea unei întruniri virtuale a liderilor UE programată pentru joi, 25 februarie.

IATA susține în scrisoare că permisul său de călătorii va oferi „guvernelor și autorităților – dar și pasagerilor și echipajelor – încrederea necesară în ‘starea de sănătate’ a fiecărui pasager”.

Pașaportul digital de călătorie propus de IATA ar urma să conțină informații legate de vaccinarea călătorilor precum și rezultatele pentru teste Covid efectuate recent, permițând pasagerilor „să informeze rapid autoritățile țărilor în care vor să intre” cu privire la starea lor de sănătate, potrivit scrisorii.

IATA afirmă de asemenea că permisul va permite pasagerilor să fie informați rapid cu privire la cerințele de călătorie locale care se schimbă constant.

„Această soluție digitală poate verifica cadrul legal la plecare și jurisdicțiile la sosire (…) asigurându-se că pasagerii cunosc toate măsurile și condițiile care li se pot aplica”, afirmă scrisoarea.

Organizația mai afirmă că verificările stricte vor ajuta și la combaterea înșelătoriilor legate de certificatele de vaccinare false.

Consiliul European urmează să se întrunească joi pentru a evalua situația privind pandemia și să planifice următorii pași pentru programul de furnizare a vaccinurilor anti-Covid. Este așteptat ca liderii europeni să discute de asemenea despre restricțiile de călătorie în cele 27 de state membre ale UE.