Concert Vladimir Cosma la Paris în onoarea preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene

Institutul Cultural Român, prin reprezentanţa lui de la Paris, în colaborare cu Ambasada României în Franța, celebrează preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene printr-un un concert extraordinar susținut de maestrul Vladimir Cosma în legendara sală de concerte Le Grand Rex, sâmbătă, 26 ianuarie a.c.

Timp de două zile, în fața unui public de peste 5.000 de persoane, cel care a marcat muzica de film a secolului XX, va dirija Orchestra simfonică a „celei de-a 7-a arte” formată din 65 muzicieni, alături de cei 80 membri ai Corului Universităţilor din Paris și de numeroși invitați, soliști prestigioși din toate colțurile lumii, precum soprana Irina Baianţ, naistul Cezar Cazanoi, cântărețul Richard Sanderson, acordeonistul Roland Romanelli, trompetista Lucienne Renaudin Vary, violonistul David Castrobalbi, basistul Fifi Chayeb, Greg Zlap la muzicuță și nu în ultimul rând, DJ-ii electro Polo & Pan. Un al doilea concert va avea loc, cu sprijinul ICR Paris, duminică, 27 ianuarie și va fi precedat de o întâlnire masterclass în sala Grand Rex, o premieră pentru Vladimir Cosma, care își va evoca viața în muzică și în imagini.

Autor a peste 200 de compoziții, atât pentru film, dar și pentru teatru, desen animat și operă, Vladimir Cosma marchează fără echivoc istoria cinematografului francez din a doua jumătate a secolului XX. De la filmul „La boum” (1980), până la „Diva” (1982), trecând prin multe altele, cum ar fi „Marele blond cu un pantof negru” (1972) sau „Aventurile rabinului Iacob” (1973), muzica imaginată de Vladimir Cosma a fermecat generații de melomani și de pasionați de cinema.

Născut la București și înconjurat de o familie de muzicieni, Vladimir Cosma și-a făcut studiile la Conservatorul din capitală, construindu-și o primă carieră în România ca violonist. „Orașul luminilor” este cel în care Cosma și-a desăvârșit studiile, la École Normale de Musique, unde a studiat cu Nadia Boulanger. Tot la Paris, Cosma face primele întâlniri care i-au determinat cariera de compozitor de referință pentru muzica de film franceză. Astfel, geniul lui Vladimir Cosma intră în imaginarul colectiv al francezilor: este autentic, profund, inventiv, surprinzător. Numeroase distincții au încununat parcursul maestrului: Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, Mare Ofițer al Meritului Cultural Român și Comandor al Ordinului Artelor și Literelor acordat de Ministerul francez al Culturii. Vladimir Cosma a primit două premii César pentru cea mai bună muzică de film: Diva (1982) și Le Bal (1984), două premii „7 d’Or” pentru cea mai bună muzică TV în 1986 și 1991 și diferite premii și distincții în Franța și în lume. De altfel, maestrul Cosma este și laureatul, în 2018, al Premiului de excelență pentru promovarea artelor și a culturii, acordat de Institutul Cultural Român, distincție onorifică pentru contribuția la promovarea culturii românești și a francofoniei în lume.