Consiliul Concurenței investighează băncile care contribuie la calculul ROBOR

img 3218

Consiliul Concurenței a demarat marți mai multe inspecții în București la sediile celor 10 bănci care participă la calculul ROBOR, în cadrul unei investigații în care suspectează o înțelegere între aceste bănci pentru fixarea la un nivel cât mai ridicat a ratei dobânzii, au declarat marți pentru HotNews.ro surse apropiate investigației. Informația a fost confirmată de președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, într-o intervenție la TVR Info.

ROBOR este rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare. 

Potrivit datelor Asociației Piețelor Financiare (ACI), cele 10 bănci care îndeplinesc rolul de participant la calculul ROBOR sunt: Banca Comercială Intesa Sanpaolo România, Banca Comercială Română, BRD ‐ Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, CEC Bank, Eximbank, ING Bank NV Amsterdam – Sucursala Bucureşti, OTP Bank România, Raiffeisen Bank și Unicredit Bank.