Coreea de Nord a făcut progrese alarmante în dezvoltarea armei nucleare

Coreea de Nord ar fi avut succese importante în încercările sale de a dezvolta arma nucleară și capacități balistice cu rază lungă de acțiune, spune un general al armatei americane, citat de agenția de presă sud-coreeană, Yonhap. Conform generalului Glen VanHerck, succesul obținut de regimul de la Phenian este „alarmant”, în condițiile în care țara continuă să-și extindă arsenalul care cuprinde deja trei rachete balistice capabile să atingă teritoriul continuu al Statelor Unite ale Americii.

Generalul Glen VanHerck, şeful Comandamentului de nord şi al Comandamentului de apărare aerospaţială nord-american (NORAD), a apreciat de asemenea că Phenianul şi-ar putea relua testele de rachete cu rază lungă de acţiune, pentru a verifica performanţele noii sale rachete balistice intercontinentale (ICBM).

„Regimul lui Kim Jong Un a obţinut un succes alarmant în eforturile sale de a-şi demonstra capacitatea de a ameninţa teritoriul SUA cu rachete balistice intercontinentale cu încărcătură nucleară, considerând că astfel de arme sunt necesare pentru a descuraja o acţiune militară a SUA şi pentru a asigura supravieţuirea regimului său”, afirmă comandantul într-o declaraţie pregătită pentru o audiere în Comisia pentru servicii armate a Senatului SUA.

Generalul american aminteşte că „în 2017 Coreea de Nord a testat cu succes un dispozitiv termonuclear, ceea ce creşte semnificativ potenţialul distructiv al armelor sale strategice, precum şi trei ICBM capabile să atingă SUA”. Ulterior, în 2017, Coreea de Nord a mai făcut un ultim test nuclear, afirmând că a detonat cu succes o bombă cu hidrogen, după care a menţinut un moratoriu autoimpus în privinţa testelor nucleare şi de rachete cu rază lungă de acţiune.