Corina Șuteu la Gala HOP: Depinde de voi, actorii tineri, ce sistem vreți să construiți

Cea de-a XIX-a ediție a Galei Tânărului Actor – HOP a fost deschisă luni de ministrul Culturii, Corina Șuteu, președintele UNITER, Ion Caramitru, și directorul artistic al Galei, Miklos Bacs, la Costinești, în complexul Vox Maris.

Ministrul Culturii a mărturisit că este emoționată să fie prezentă la Gală deoarece și-a început cariera "în calitate de critic de teatru și apoi, pentru o scurtă perioadă, am fost director UNITER, cam la fel de scurtă perioadă cât voi și ministru".

Ea a spus că un lucru important pentru tinerii actori la început de drum este provocarea căreia trebuie să-i facă față după ce termină școala.

"Este adevărat că în momentul de față sunt încă foarte multe lucruri de reglat în această privință și sunt foarte multe instrumente de pus la dispoziția tinerilor actori de teatru, actorilor care debutează, regizorilor care debutează, scenelor din România care trebuie să fie mai bine echipate și legile care există sunt încă extrem, extrem de ineficiente pentru noile provocări generale ale teatrului care rămâne o artă esențială. Din acest punct de vedere, tot ce pot spune acum, undeva la mijlocul mandatului meu, este că într-adevăr pentru mine cinematografia este o prioritate dar, uite, așa s-a întâmplat că prima ordonanță de urgență pe care am dat-o este în favoarea instituțiilor de spectacole. Deci, voi continua să merg pe un drum în care mă voi ocupa în paralel și de alte domenii și mai ales de acest domeniu care îmi este foarte drag, și, în notă mai personală, aș vrea să spun că, așa cum cunosc evoluția teatrului, a proiectelor pe care le-am făcut în ultimii 26 de ani, ar trebui să știți că UNITER-ul a pornit într-un fel din ceva care nu exista, (…) depinde foarte mult de dumneavoastră, de actorii tineri care există astăzi, care sunt mai întreprinzători, care au o gândire strategică mai bună, mai activă, depinde foarte mult ce fel de sistem vreți să construiți. Voi, într-un efort comun, trebuie să-l construiți", a afirmat Corina Șuteu.

Directorul UNITER, Ion Caramitru, a amintit că mulți dintre premianții de la Gala HOP sunt în prezent "artiști de frunte ai teatrului românesc". El i-a mulțumit regizorului Radu Afrim pentru ce a făcut în ultimii trei ani și i-a urat succes noului director artistic, Miklos Bacs.