Coronavirus. Precizări din partea ambasadorului României în Italia: „Să tratăm lucrurile cu mult calm și luciditate”

Ambasadorul României în Italia a confirmat, într-o intervenţie telefonică la Digi24, că, până la acest moment, nu există cazuri de români infectaţi cu coronavirus în Italia. George Bologan spune că există o comunicare constantă între ambasadă, instituţiile din România şi cele din Italia şi le-a transmis românilor din peninsulă să trateze situaţia cu calm şi lucididate.

„Pentru o informare corectă a publicului, deoarece ne confruntăm inclusiv cu unele ştiri false cum că au fost depistaţi cetăţeni români purtători ai virusului, ceea ce este fals. În urmă cu 10 minute, vă pot confirma, am avut ultima convorbire cu protecţia civilă italiană, care este corespondentul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din România şi, până în acest moment, nu există niciun cetăţean român (n. red. – infectat cu coronavirus).

Ştiu că există un autocar, nu ştiu dacă vorbim de acelaşi caz, care a luat deja legătura cu Consulatul General al României de la Trieste şi care se va întoarce în ţară. De asemenea, vă pot asigura că funcţionează foarte bine comunicarea între ambasadă, între oficiile consulare, în special cele din Milano şi din Trieste. De asemenea, în cadrul ambasadei există un grup de task force care, permanent, monitorizează situaţia şi ţine legătură cu protecţia civilă italiană.

Un lucru foarte important pe care trebuie ca cetăţenii români să îl ştie: noi avem competenţe extrem de limitate în acest caz. Aici avem de-a face cu respectarea unor măsuri pe care guvernul italian le-a luat, este vorba de o boală contagioasă şi, prin urmare, trebuie să respectăm toate deciziile care se iau de către statul italian. Dacă ar fi să avem o abordare din punct de vedere diplomatic, respectăm inclusiv prin aceasta, principiul suveranităţii unui stat care ştie cel mai bine să gestioneze o situaţie de criză şi pot să vă asigur că Italia are tot interesul pentru a limita propagarea virusului şi o va face pentru că are şi capacitatea şi instrumentele necesare.

Trebuie să tratăm lucrurile cu mult calm şi cu luciditate. S-a întâmplat în cursul istoriei de multe ori să avem de-a face cu perioade în care au apărut diferite boli contagioase. În 1300 a fost o puternică epidemie de ciumă în Europa. Sigur, noi trăim acum în prezent, oamenii trebuie să se informeze. Noi, pe pagina noastră de Facebook am preluat toate informaţiile pe care partenerii italieni ni le-au pus la dispoziţie.

De asemenea, ministerul Sănătăţii din România a transmis un comunicat de presă, iar MAE transmite periodic comunicate de presă. Este o stare de normalitate să ne consultăm, există periodic un schimb de informaţii între ambasadă şi instituţiile din România. De asemenea, ieri la ora 16 prim-ministrul României mi-a telefonat, fiind interesat de situaţia românilor, de modul în care comunicăm cu instituţiile italiene.

Mă aflu, totodată, în comunicare permanentă cu ministrul Afacerilor Externe şi, periodic, cu Dr. Raed Arafat, căruia îi mulţumesc pentru promptitudine şi pentru modul pragmatic în care reuşim să gestionăm această situaţie.

Am fost contactaţi de români, le-am răspuns tuturor ce trebuie să facă. Repet, să urmeze indicaţiile pe care le oferă autorităţile italiene. De asemenea, să nu intre în panică, este important pentru starea tuturor să trateze cu responsabilitate această situaţie şi să urmeze tot ceea ce partea italiană indică”, a spus ambasadorul României în Italia, George Bologan, la Digi24.