Corul „Madrigal” concertează la British Museum

British Museum, unul dintre cele mai mari și mai renumite muzee din lume, va găzdui marți, 24 aprilie 2018, concertul extraordinar al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu. Evenimentul face parte din Festivalul ”Europe and the World” și este sprijinit de ICR Londra, partener constant al celebrului muzeu.

E.S. Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie, va rosti câteva cuvinte înainte de concert, referindu-se mai cu seamă la identitatea europeană a României și culturii române, precum și la semnificația Centenarului Marii Uniri. Corul va fi introdus de dl. Dorian Branea, directorul ICR Londra.

Corul Madrigal va mai susține, cu o zi înainte de evenimentul de la British Museum, un scurt recital live la BBC Radio 3, postul dedicat muzicii clasice, în cadrul emisiunii ”In Tune”, prezentată de Sean Rafferty și Katie Derham.

Programul concertului va cuprinde în special piese bizantine și renascentiste, o specialitate a cunoscutului ansamblu coral.

În momentul în care am trasat direcția repertorială pentru acest concert, mi-am propus să unesc două stiluri total diferite, savuroase în egală măsura, care au existat în același moment, în două spații culturale diferite. Așa a reieșit alăturarea a două perioade și stiluri muzicale distincte ca sonoritate, stilul Bizantin și stilul Renascentist. În partea renascentistă însă găsim madrigale și motete specifice Școlii Europene și mai cu seamă Școlii Englezești din acea perioadă. La final, am pregătit o surpriză, incluzând o compoziție actuală, reprezentativă pentru identitatea națională a corului, a spus Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin.

Festivalul ”Europe and the World” (16-29 aprilie 2018) este organizat de British Museum și Staatliche Kunstsammlungen și finanțat de Ministerul German de Externe. Desfășurat în premieră la British Museum, evenimentul sărbătorește interacțiunile culturale ale Europei cu lumea, printr-o suită de concerte și conferințe, programate de directorul artistic Daniel Kuhnel.

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieţii muzicale româneşti şi universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925-2011), Corul Madrigal a susținut peste 4500 de concerte, impunându-se astfel ca un adevărat reper cultural internațional. Este recunoscu ca un etalon mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu axat pe Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii, primind premiul ”Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Națiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace și Securitate.

Pentru mai multe detalii, www.icr-london.co.uk.