Cresc speculațiile unei posibile intervenții ruse în Ucraina

O declarație a președintelui Vladimir Putin difuzată de televiziunea de stat din Rusia, ar putea alimenta şi mai mult speculaţiile criticilor săi cu privire la intenţiile sale de politică externă.

”A fost o dezintegrare a Rusiei istorice sub numele de Uniunea Sovietică”, a spus Putin despre destrămarea din 1991, în comentarii difuzate duminică, în cadrul unui film documentar intitulat „Rusia. Istoria nouă”, potrivit agenţiei de presă de stat RIA.

”Ne-am transformat într-o ţară complet diferită. Şi ceea ce a fost construit de-a lungul a 1.000 de ani a fost în mare parte pierdut”, a spus Putin, spunând că 25 de milioane de ruşi din ţările proaspăt independente s-au trezit brusc izolaţi de Rusia, parte a ceea ce el a numit ”o tragedie umanitară majoră”.

Putin a descris, de asemenea, pentru prima dată cum a fost afectat personal de vremurile economice grele care au urmat prăbuşirii sovietice, când Rusia a suferit o inflaţie de două cifre.

„Uneori (eu) a trebuit să trăiesc la lumina lunii şi să conduc un taxi. Este neplăcut să vorbesc despre asta, dar, din păcate, a avut loc şi asta”, a spus preşedintele.

Putin, care a servit în KGB-ul din era sovietică, a numit anterior prăbuşirea Uniunii Sovietice, care a fost condusă de la Moscova, drept ”cea mai mare catastrofă geopolitică” a secolului al XX-lea, dar noile sale comentarii arată cum a văzut-o în mod specific ca fiind un regres pentru puterea rusă.

Potrivit analiștilor declarațiile lui Vladimir Putin ar alimenta idee că plănuieşte să recreeze Uniunea Sovietică şi ia în calcul un atac asupra Ucrainei, o noţiune pe care Kremlinul a respins-o ca având rolul să provoace frică.

Kremlinul a spus că Rusia nu are de gând să lanseze un nou atac asupra Ucrainei şi că Occidentul pare să se fi convins de intenţiile agresive ale Moscovei pe baza a ceea ce numeşte poveşti false din media occidentală.

Rusia a anexat regiunea Crimeea a Ucrainei în 2014 şi i-a susţinut pe separatiştii care au preluat controlul asupra unei zone din estul Ucrainei în acelaşi an şi care continuă să lupte cu forţele guvernamentale ucrainene.