Creștere alarmantă a deceselor legate de muncă în aproape jumătate din statele UE

Getting your Trinity Audio player ready...

Datele recente furnizate de Eurostat indică o creștere îngrijorătoare a numărului de accidente mortale la locul de muncă în 12 state membre ale Uniunii Europene, între anii 2020 și 2021. Mai mult de o cincime din toate accidentele mortale au avut loc în sectorul construcțiilor.

Franța a înregistrat cel mai mare număr de decese, cu 674 de muncitori decedați în urma unui accident la locul de muncă, urmată de Italia cu 601 de decese și Germania cu 435. În contrast, țări precum Islanda, Cipru și Luxemburg au raportat mai puțin de 10 accidente mortale.

La nivel general, în UE s-au înregistrat 3.347 de accidente care au dus la decesul victimei în termen de un an de la producerea accidentului, ceea ce reprezintă o scădere ușoară de 11 accidente față de anul anterior. Aproximativ 65,5% din toate accidentele mortale au avut loc în sectoarele construcțiilor, transportului, depozitării, manufacturii și pescuitului. Doar sectorul construcțiilor a contabilizat 22,5% din totalul accidentelor mortale.

În acest context, bărbații sunt mai predispuși să aibă un accident la locul de muncă, în parte din cauza sectoarelor predominant masculine în care lucrează, dar și pentru că sunt mai predispuși să lucreze cu normă întreagă, ceea ce crește probabilitatea unui accident.

Perspectivele nu sunt încurajatoare. Conform unei analize de prognoză realizate de Institutul European al Sindicatelor (ETUI) la sfârșitul anului 2022, dacă nu se schimbă nimic în UE-27, se așteaptă alte 25.166 de decese la locul de muncă până în 2029. La ritmul actual, decesele la locul de muncă nu vor dispărea niciodată în țări precum Spania sau Franța și vor continua în secolul următor în alte țări, cum ar fi Italia sau Ungaria.

Deși numărul accidentelor mortale a scăzut ușor în 2021, numărul accidentelor non-mortale – cele care rezultă în cel puțin patru zile de absență de la muncă – a crescut cu 5,5% de la un an la altul. În ceea ce privește cifrele pentru accidentele non-mortale, în UE au fost înregistrate 2,88 milioane de accidente, cu peste 150.000 mai multe decât în anul anterior.

Această creștere poate fi parțial atribuită revenirii lucrătorilor la locul de muncă după ce restricțiile legate de pandemia Covid-19 au fost ridicate sau reduse. Cele mai frecvente accidente au rezultat în 7-13 zile de absență de la muncă.

În lumina acestor date, reprezentanții sindicatelor și ai ministerelor muncii din întreaga UE au semnat un manifest care solicită zero decese la locul de muncă până în 2030, subliniind că „tendința în accidentele mortale la locul de muncă este în scădere și eradicarea accidentelor mortale este realizabilă”.

Sursa: Euroobserver