Lumea depășește pragul critic de încălzire de 1,5°C pentru un număr record de zile

Getting your Trinity Audio player ready...

O analiză recentă realizată de BBC a relevat că lumea depășește un prag crucial de încălzire la o rată care îngrijorează comunitatea științifică. În aproximativ o treime din zilele anului 2023, temperatura globală medie a fost cu cel puțin 1,5°C mai mare decât nivelurile preindustriale. Acest prag este considerat esențial pentru a evita cele mai grave impacturi ale schimbărilor climatice. Cu toate acestea, 2023 este pe cale să devină cel mai fierbinte an înregistrat, iar 2024 ar putea fi și mai cald.

Dr. Melissa Lazenby, de la Universitatea Sussex, a subliniat gravitatea situației, afirmând că „ajungem la niveluri la care nu am fost niciodată înainte”. Această descoperire vine după o vară cu evenimente meteorologice extreme în multe părți ale lumii și temperaturi record înregistrate în septembrie.

La Conferința de la Paris din decembrie 2015, liderii mondiali au semnat un acord pentru a menține creșterea temperaturilor globale în acest secol „mult sub” 2°C și să facă tot posibilul pentru a o menține sub 1,5°C. Cu toate acestea, depășirea acestor praguri nu se referă la a le depăși pentru o zi sau o săptămână, ci implică depășirea acestui limită pe o perioadă medie de 20 sau 30 de ani.

Un factor important în creșterea acestor anomalii de temperatură este apariția condițiilor El Niño, care au fost confirmate acum câteva luni. Aceste condiții contribuie la transferul căldurii din Oceanul Pacific de Est în atmosferă, explicând de ce 2023 este primul an în care anomalia de 1,5°C a fost înregistrată între iunie și octombrie.

Profesorul Ed Hawkins, de la Universitatea din Reading, a subliniat gravitatea situației, afirmând că „este prima dată când vedem acest lucru în vara emisferei nordice, ceea ce este neobișnuit”.

În timp ce 2023 este „pe cale” să devină cel mai cald an înregistrat, nu se așteaptă să depășească pragul de încălzire de 1,5°C ca medie globală pe parcursul celor 12 luni complete.

Cercetătorii cred că aceste anomalii de temperatură în curs de desfășurare ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru liderii politici, care se vor reuni la Dubai în noiembrie pentru summitul climatic COP28. Acțiunea asupra emisiilor este necesară, spun ei, și nu doar pe termen lung.