Creșteri semnificative ale pensiilor în România

Getting your Trinity Audio player ready...

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat o serie de modificări majore conform noii legi a pensiilor, care este în prezent în dezbaterea parlamentului. Această lege promite o creștere substanțială a pensiilor, cu majorări care pot ajunge până la 80% pentru anumite categorii de pensionari.

Ministrul Muncii a subliniat că aceste creșteri vor fi finanțate fără a fi nevoie de majorarea taxelor, prin îmbunătățirea colectării și combaterea evaziunii fiscale. De asemenea, a fost anunțată o creștere a valorii punctului de pensie cu rata inflației de 13,8%, ceea ce va duce la o majorare de la 1.785 lei la 2.032 lei începând cu 1 ianuarie.

Un aspect crucial al noii legi este recalcularea tuturor pensiilor până la 1 septembrie, cu majorări variind între 1% și 80%. Ministrul a asigurat că nicio pensie nu va scădea sub nivelul actual, garantând astfel că pensia minimă va fi de 1.281 lei, reprezentând indemnizația minimă socială.

Contrar sugestiilor Ministerului de Finanțe privind o implementare eșalonată sau etapizată a creșterilor, Ministrul Muncii a respins această idee, subliniind angajamentul guvernului de a aplica legea în întregime și fără întârzieri.