Creștinii ortodocși îl prăznuiesc azi pe Sfântul Ioan Botezătorul

Ioan Botezătorul este una din figurile centrale ale creștinismului și islamului; predicator și botezător pe malurile râului Iordan; înainte-mergătorul, vestitorul și botezătorul lui Iisus – este numit de către Iisus „cel mai mare dintre cei născuți din femei”,iar Biserica Creștină îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinți (având nu mai puțin de 3 sărbători dedicate lui).

În calendar ortodox, ziua de 7 ianuarie 2022 este marcată ca Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Sfântul Ion, sărbătorit în fiecare an a doua zi după Bobotează.

Cu acest prilej, Iisus s-a făcut cunoscut oamenilor, la 30 de ani, vârstă pe care evreii o consideră a maturităţii. Tot pe 7 ianuarie, este sărbătorit Crăciunul pe rit vechi 2022. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial.

Prorocul Ioan a început să predice înaintea lui Iisus, având rolul de a pregăti poporul pentru primirea Mântuitorului şi a-l face cunoscut. Prin botezarea oamenilor în Iordan, el, de fapt, îi pregătea pentru adevăratul botez, cel în duh, pe care l-a adus Iisus Hristos. Sfântul Ioan avea mulţi ucenici care îl urmau. 

El nu era un orator desăvârşit, dar avea darul de atrage oamenii spre el. Ioan Botezătorul era smerit şi umbla îmbrăcat într-o haină aspră din păr de cămilă, încins cu o curea din piele. 

Hrana lui erau locustele (un soi de arbore care nu mai există), deşi mulţi au tradus lăcuste, şi miere sălbatică. A trăit într-o peşteră, în pustietate, până a fost prins de Irod, întemniţat şi în cele din urmă ucis prin tăierea capului.