CSM cere controale la DIICOT și parchete pe tema dosarelor de trafic de minori

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că a sesizat Inspecția judicială să facă controale la parchete, pe tema dosarelor de trafic.

În ședința de azi, secția pentru procurori a CSM a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării unui control la DIICOT, atât la structura centrală, cât şi la serviciile teritoriale, „referitor la modul de instrumentare a dosarelor penale aflate în lucru având ca obiect infracţiunile de trafic de persoane şi trafic de minori”.

De asemenea, a sesizat IJ pentru a face controale „la parchetele de pe lângă judecătorii şi parchetele de pe lângă tribunale privind modul de înregistrare şi instrumentare a dosarelor penale având ca obiect infracţiunile de lipsire de libertate şi omor, fapte investigate în contextul sesizărilor privind dispariţiile de persoane”.

De asemenea, CSM sesizează Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie „pentru a analiza oportunitatea declanşării unor verificări asupra respectării prevederilor Ordinului comun PÎCCJ – MAI pentru aprobarea Normelor metodologice privind înregistrarea, evidenţa unitară și circuitul sesizărilor penale, în cazurile ce vizează sesizări privind dispariţiile de persoane”.

Decizia vine în contextul cazului de la Caracal, după acuzații că dosarul dispariției Luizei Melencu nu a fost gestionat corect