„Cumințenia pământului” va fi expusă la Muzeul Băncii Naționale a României

Sculptura "Cumințenia pământului", opera lui Constantin Brâncuși, va fi expusă la Muzeul Băncii Naționale a României, ea fiind transferată vineri de la Muzeul Cotroceni pentru a fi mai accesibilă publicului larg.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, decizia a fost luată de Ministerul Culturii și de Executiv împreună cu proprietarii operei de artă, pentru a face celebra sculptură mai accesibilă publicului larg.

Vizitarea operei lui Brâncuși se va putea face gratuit începând din data de 16 iunie, acțiunea fiind realizată în cadrul campaniei de susținere a subscripției naționale pentru achiziția sculpturii de către statul român.

"Campania pentru achiziționarea operei 'Cumințenia pământului' de Constantin Brâncuși este și un demers de natură educațională. Campania de strângere de fonduri va antrena o conștientizare atât la nivelul instituțiilor publice de cultură, cât și la nivelul societății civile în ceea ce privește rolul artei și al artistului în societate. Campania va aduce un subiect înalt cultural pe agenda opiniei publice, iar Brâncuși și opera lui vor fi subiect de dezbatere publică, ceea ce este atât de necesar în societatea de astăzi. Va fi pus în lumină, pe agenda publică, un subiect de natură culturală, simbolică și identitară. Asumarea responsabilității acestei campanii este un act de curaj în guvernanță. Este o campanie care asumă o serie de riscuri și de responsabilități simbolice", afirmă Corina Șuteu, ministrul Culturii, citată în comunicat.