Curtea de Apel București decide începerea judecății în „Dosarul Revoluției” la 34 de ani de la evenimentele din decembrie 1989

Getting your Trinity Audio player ready...

La 34 de ani de la evenimentele tragice din decembrie 1989, Curtea de Apel București a dispus începerea judecății în „Dosarul Revoluției”. Printre inculpații principali se numără Ion Iliescu, fostul președinte al României, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, și Iosif Rus, fost comandant al Aviației Militare. Toți sunt acuzați de „săvârșirea infracțiunilor contra umanității”.

Decizia Curții de Apel București vine în urma respingerii cererilor și excepțiilor invocate de inculpații menționați, precum și de diverse asociații și avocați. Curtea a constatat legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul din data de 29 iulie 2022, emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare.

Mai multe persoane vătămate în urma evenimentelor din 1989 s-au constituit ca părți civile în dosar, cererile acestora fiind admise de instanță.

Este important de menționat că decizia Curții de Apel București nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 3 zile de la comunicare.