Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga cere Rusiei să oprească imediat războiul di n Ucraina

ukraina war

Rusia trebuie să oprească imediat ofensiva în Ucraina, a decis miercuri Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, conform AFP. Rusia trebuie să oprească imediat ofensiva în Ucraina, a decis miercuri Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, conform AFP. Procesul de la Haga a fost deschis de Kiev, care a cerut celui mai înalt tribunal al ONU să dispună Moscovei că înceteze imediat invazia din Ucraina.

• „Federația Rusă trebuie să suspende imediat operațiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, a declarat președintele Curții Internaţionale de Justiţie, Joan Donoghue, citat de AFP.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reacționat printr-un mesaj pe twitter în care vorbește despre o „victorie deplină”:
• „Ucraina a obținut o victorie deplină în procesul împotriva Rusiei de la Curtea Internațională de Justiție. • CIJ a ordonat oprirea imediată a invaziei.
• Ordinul este obligatoriu, conform Dreptului internațional. Rusia trebuie să se conformeze imediat. Ignorarea ordinului va izola și mai mult Rusia”.

 

Ucraina acuză Rusia de încălcarea Convenţiei din 1948 privind genocidul şi a cerut Curţii să dispună încetarea imediată a ostilităţilor. Totodată, Ucraina a mai cerut judecătorilor să decidă că nu există o justificare legală pentru invazie.
Kievul consideră că Rusia şi-a justificat ilegal invazia printr-un pretins fals genocid împotriva populaţiilor de limbă rusă din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk.

Rusia a boicotat audierile din 7 şi 8 martie. Într-un document scris, însă, Moscova a respins competenţa Curţii cu privire la dosarul deschis de Ucraina.
Deşi verdictele Curții Internaționale de Justiție au caracter obligatoriu şi nu există posibilitatea unui recurs, instanța de la Haga nu are puteri executive care să-i permită să le pună efectiv în aplicare.