Dacă România nu era membră UE, risca ingerințe ruse precum cele din Ucraina

Prim-vicepresedinte al Comisiei Europene, dl. Frans Timmermans, prezent la un eveniment în cadrul SNSPA a declarat că „dacă România ar fi fost vizată de ingerințe ale Administrației Vladimir Putin similare cu cele din Ucraina dacă nu ar fi devenit membră a Uniunii Europene„.

„Integrarea europeană a făcut atât de multe lucruri în ultimii 20 de ani. Avantajul de a fi în poziția mea, de a avea traiectoria mea publică (…) este că vă pot spune că am văzut România cu ochii mei și era complet diferită la sfârșitul anilor 1980 și la începutul anilor 1990.

Daca îmi spuneați atunci că România va fi un stat membru al Uniunii Europene în 2007, v-aș fi spus că trebuia să ne internăm într-un spital de boli mintale. Dar poporul român a făcut acest lucru posibil. Și restul Uniunii Europene a făcut acest lucru posibil.”

A fost un eveniment istoric. Nu este niciun dubiu în mintea mea că, dacă nu făceați acest pas istoric, ceea ce Putin face acum în Ucraina ar fi făcut și în România.”, a declarat Frans Timmermans.

Referitor la situația justiției din România, Frans Timmermans a spus: „Vreau să discut cu reprezentanţii Guvernului român despre recomandările din raportul M.C.V. Am predat un document Prim-ministrului şi sper că experţii noştri se vor întâlni curând pentru a parcurge toate punctele. Vrem să ne asigurăm că putem face progrese în ce priveşte domnia legii în România şi vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei nu este abandonată şi continuăm această luptă, deoarece este foarte important pentru viitorul acestei ţări.”