Dacian Cioloș demisionează de la conducerea USR

Dacian Cioloș a anunțat, în ședința Biroului Național al USR, că va demisiona din funcția de președinte, au declarat pentru HotNews.ro surse din partid. Cioloș – ales președinte al USR la 1 octombrie 2021 – urmează să susțină o conferință de presă de la ora 18.00.

Dacian Cioloș a făcut anunțul într-o a doua ședință a Biroului Național al USR, convocată luni, de la ora 15.30.

Cătălin Drulă a preluat funcția de președinte interimar.

Conform statutului USR, în cazul demisiei președintelui funcția este preluată de vicepreședintele care a obținut cel mai mare număr de voturi la ultimul congres. Acesta este Cătălin Drulă, care a și anunțat public că este pregătit să preia conducerea USR în cazul în care Dacian Cioloș demisioneză: „Îmi voi face datoria”.
Următorul pas ar fi declanșarea procedurii de organizare a unui congres extraordinar al USR, pentru alegerea unui nou președinte.
Reamintim că luni Biroul Național al USR – dominat de echipa lui Dan Barna – a respins noul program de reforme în partid propus de Dacian Cioloș , de care actualul președinte al USR a condiționat rămânerea la șefia partidului. Pentru proiectul lui Cioloș au votat 11 din cei 25 de membri ai conducerii partidului.
Dacian Cioloș a fost ales președinte al USR PLUS în 1 octombrie 2021, cu 19.603 voturi (50,9%), față de 18.908 de voturi (49,1%) pe care le-a obținut contracandidatul său, Dan Barna, voturile fiind exprimate online. Rezultatul a fost validat apoi la congres.