Descătușare prin Cultură – Festivalul de teatru pentru deținuți

Festivalul de teatru pentru deținuți MultiArt va aduce pe scena Teatrului Nottara din Capitală cinci spectacole – pe 23 și 24 noiembrie, realizate de persoane private de libertate din penitenciare din Timișoara, Gherla, Galați, Codlea și București – Rahova.

La cea de-a VIII-a ediție a festivalului ce poartă numele ''Dana Cenușă — Descătușare prin Cultură'' s-au înscris șapte spectacole, în care au fost implicați 56 de deținuți din Bacău, București — Rahova, Codlea, Galați, Gherla, Tichilești și Timișoara, iar în urma analizării acestora cinci au fost selecționate să participe la etapa finală.

"Este o manifestare unică la nivel european și colegii din alte sisteme penitenciare din Europa sau chiar din organizații de profil din domeniul educației pentru penitenciare apreciază în mod special această activitate, aflată deja la cea de-a VIII-a ediție. An de an pornim în procesul de pregătire a festivalului de la inițiativele unităților. Fiecare dintre colegii din unități care desfășoară activități în acest domeniu selectează grupuri de deținuți cu potențial în acest domeniu. Sunt cointeresați colaboratori, fie ei regizori, actori, scenografi, care ajută pentru o mai bună calitate a pieselor prezentate și, după repetiții și repetiții, actorii noștri deținuți ajung să reprezinte, să joace pentru prima dată piesa pe scena unui teatru din localitatea în care se află penitenciarul sau din proximitate, iar, ulterior, ajungem la etapa în care piesele înregistrate sunt selectate cu ajutorul specialiștilor din cadrul Teatrului Nottara și doar cei mai buni ajung să joace pe scena Teatrului Nottara", a declarat, într-o conferință de presă, comisarul-șef Ioana Morar, director Direcția Reintegrare Socială de la Administrația Națională a Penitenciarelor.