„Dialogul Carmelitelor“ sub conducerea dirijorului român Christian Badea, pe prima scenă lirică a Ungariei

Chistian Badea a condus, pe 2 decembrie, la Opera din Budapesta, premiera spectacolului "Dialogul Carmelitelor", de Francis Poulenc, montat pentru prima dată pe această scenă. Opera lui Poulenc are reprezentaţii, sub direcţia dirijorului român, la Opera din Budapesta până pe 15 decembrie. După ce în România a creat un fenomen cu "Parsifal", Christian Badea face acum un tur de forţă la Budapesta, dirijând, în decembrie, şi „Boema“ de Puccini.

Premiera mondială a "Dialogului Carmelitelor", de Francis Poulenc (1899-1963) a avut loc pe 26 ianuarie 1957 la “Scala” din Milano, în versiune italiană, cu o distribuţie extraordinară: soprana româncă Virginia Zeani, în rolul Blanche, Leyla Gencer (Mme Lidoine), Gigliola Frazzoni (Mère Marie) şi Eugenia Ratti (Sœur Constance), sub bagheta dirijorului Nino Sanzogno. Şi Leontina Văduva a cântat în această operă, în spectacolul de la “Scala”, sub bagheta lui Riccardo Muti, dar şi la Duisburg. Prima versiune franceză datează din 21 iunie 1957.

La Opera din Budapesta e prima dată când se montează această operă, iar evenimentul are loc sub bagheta dirijorului român Christian Badea şi în regia lui Ferenc Anger. Opera „Dialogul Carmelitelor“ e dirijată prima dată şi de artistul român, care a avut până acum numeroase colaborări cu Opera din Budapesta.