Din 17 iulie începe BBC Proms

BBC a anunțat programul pentru cea de-a 120 a ediție a celebrului festival BBC Proms ce va avea loc în această vară la Londra, începând din 17 iulie, timp de două luni de zile, și va include 92 de concerte.

Nucleul acestei ediții este pianul, cu evenimente ce vor explora câteva din cele mai cunoscute concerte scrise pentru acest instrument. Leif Ove Andsnes și Mahler Chamber Orchestra vor interpreta toate cele 5 concerte de pian de Beethoven. Pianiștii Alexei Volodin, Sergey Babayan și Daniil Trifonov vor intepreta cele 5 concerte de pian de Prokofiev, Maria Joao Pires și Elisabeth Leonskaja vor intepreta ultimele 6 concerte de pian scrise de Mozart.

Concertele lui Ravel îi vor avea ca soliști pe Marc Andre Hamelin (Concertul pentru Mâna Stângă) și Jean-Efflam Bavouzet (partea de solo pentru Concertul în G major).

Vor fi aniversate câteva zile de naștere în timpul festivalului. Vor fi intepretate concertele pentru clarinet, flaut și vioară scrise de Nielsen,  toate cele 7 simfonii ale lui Sibelius. În felul acesta atât Nielsen cât și Sibelius vor fi oficial celebrați.

Împlinirea a 90 de ani a lui Pierre Boulez va fi sărbătorită printr-o serie de concerte cu muzica sa, iar Dame Evelyn Glennie va pregăti un program special pentru a-și aniversa cei 50 de ani.

Alte evenimente includ recitaluri și concerte cu: violonista Alina Ibragimova, pianistul Sir Andras Schiff, violoncelistul Yo-Yo Ma, organistul Thierry Escaich. Bryn Terfel va apărea într-un spectacol cu Scripcarul pe Acoperiș, iar Sir Simon Rattle va dirija Visul lui Gerontius de Elgar.

Seara inaugurală va fi dirijată de Sakari Oramo, în program figurând lucrări de Nielsen, Mozart, Sibelius și Walton. A două seară o va avea la pupitrul dirijoral pe Marin Alsop, iar ca invitați pe Danielle de Neise și Jonas Kauffman, alături de pianistul Benjamin Grosvenor.