Din lipsă de alternative, COVAX apelează la vaccinurile chinezești

Deși eficacitatea vaccinurilor anti-Covid chinezești este pusă sub semnul întrebării, din lipsă de alternative, COVAX, programul coordonat de OMS, a semnat acorduri pentru achiziția a mai bine de jumătate de miliard de doze de ser Sinopharm și Sinovac, potrivit CNN.

Acordurile vin într-un moment de criză, în care varianta Delta a coronavirusului se răspândește cu rapiditate iar multe țări sărace încă duc lipsă de vaccinuri. Pfizer și Moderna au acceptat să livreze mici cantități de vaccin către programul umanitar, dar majoritatea dozelor au fost rezervate de țările bogate.

Cele două companii chineze, Sinopharm și Sinovac, vor livra 110 milioane de doze de vaccin în perioada imediat următoare, se arată în acordurile semnate de oficialii programului umanitar, potrivit unui comunicat de presă al alianței pentru vaccinuri, Gavi.

Acordurile vin într-un moment în care „varianta Delta reprezintă un risc tot mai mare pentru sistemele sanitare”, a observat Gavi, care are opțiunea de a cumpăra 170 de milioane de doze de la Sinopharm și 380 de milioane de la Sinovac.

Livrările prin schema umanitară încep abia acum să crească, după luni de întârziere, iar cele peste 550 de milioane de vaccinuri chinezești ar trebui să compenseze lipsa de doze cu care COVAX s-a confruntat de la începutul anului.

Timp de mai multe luni, Covax nu a putut procura suficiente vaccinuri, deoarece acestea fuseseră contractate deja de la producători de statele bogate. Totodată, criza sanitară cu care s-a confruntat India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume, a avut un impact și asupra programului internațional. India s-a văzut nevoită să suspende exportul de doze destinate COVAX pentru a livra toate dozele necesare pe plan intern.

Covax are contracte de livrare cu producătorii pentru 3,8 miliarde de doze, iar 1,9 miliarde ar urma să sosească până la finalul acestui an. Potrivit datelor oficiale, 107,5 milioane de doze au fost livrate până acum către 135 de țări.