Direcția ANAF condusă de Ionuț Mișa doar mimează lupta cu evaziunea

Getting your Trinity Audio player ready...

Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al Uniunii Salvați România (USR), a lansat critici severe la adresa Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), catalogând-o ca fiind „total ineficientă” și acuzând-o că „doar mimează” lupta împotriva evaziunii fiscale.

Ghinea susține că soluția pentru îmbunătățirea eficienței ANAF este simplă: reformarea sistemului ineficient și digitalizarea agenției, un plan inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu finanțare asigurată. Totuși, el acuză Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) de amânarea acestor reforme, sugerând că aceste partide nu au interesul de a înlocui sistemul actual, pe care îl descrie ca fiind învechit.

Ghinea a atras atenția asupra dimensiunii evaziunii fiscale în România, estimând o pierdere de 48 de miliarde de euro în ultimii doi ani, cu o proiecție de încă 25-30 de miliarde de euro pentru anul 2023. El sugerează că recuperarea chiar și a jumătății din aceste sume ar putea acoperi deficitul bugetar al României, estimat la 100 de miliarde de lei în 2023, și ar permite finanțarea creșterilor de pensii anunțate.

Ghinea a identificat doi actori principali în ceea ce privește blocarea reformelor necesare la ANAF și DGAMC: Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, și Ionuț Mișa, directorul DGAMC. El a criticat propunerea lui Boloș privind recompensarea cetățenilor care denunță evazioniștii și l-a descris pe Mișa ca fiind un personaj controversat, asociat cu fostul lider PSD Liviu Dragnea și cu serviciile secrete.