Omul PSD acuzat de Curtea de Conturi pentru gestionarea deficitară a controlului fiscal la o firmă cu datorii mari la buget

Getting your Trinity Audio player ready...

Ionuț Mișa, fost ministru de Finanțe și actualul șef al Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, este acuzat de Curtea de Conturi că a „păsat responsabilitatea” de a efectua o inspecție fiscală la o firmă de băuturi alcoolice cu datorii semnificative la bugetul de stat. Conform unui raport oficial al Curții de Conturi, firma în cauză, SC Rotact Bev SRL, are obligații fiscale neachitate în perioada 2018-2022 în suma totală de 238.423.808 lei.

Curtea de Conturi a cerut o inspecție fiscală și o analiză de risc aprofundată la compania Rotact Bev SRL, dar în loc să realizeze această inspecție, direcția condusă de Ionuț Mișa a preferat să dea prioritate inspecțiilor fiscale dintr-un proiect derulat cu Austria. Mai mult, instituția condusă de Mișa a solicitat ca inspecția la firma de băuturi alcoolice să fie făcută de o altă structură din ANAF.

Inspectorii Curții de Conturi nu sunt de acord cu această abordare și folosesc un limbaj dur în raportul oficial, criticând modul defectuos de ducere la îndeplinire a acestei măsuri. Ei subliniază că neimplementarea măsurilor recomandate va face obiectul unei constatări în cadrul acțiunii de control pentru anul 2022.

Această situație ridică semne de întrebare cu privire la eficiența și transparența procesului de administrare fiscală în România, în special în ceea ce privește marile companii cu datorii semnificative la bugetul de stat.