Dirijorul Răsvan Cernat este noul director interimar al Operei Naţionale Bucureşti

Răsvan Cernat este noul director interimar al Operei Naţionale Bucureşti. Dirijorul îl înlocuieşte pe baritonul Ştefan Ignat, care a fost director interimar din luna iulie 2018.

Născut într-o familie de muzicieni, dublu licenţiat al Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti (Dirijat şi Compoziţie) şi Doctor în Muzicologie al Universităţii “George Enescu” din Iaşi, dirijorul şi compozitorul Răsvan Cernat (73 de ani), pe care Iosif Sava îl considera ’’marele liric al generaţiei sale’’, are un important palmares naţional şi internaţional. A urmat stagii de perfecţionare cu maeştrii Franco Ferrara (Veneţia) şi Sergiu Celibidache (Bologna şi Paris).

După debutul la pupitrul Filarmonicii din Oradea, a fost succesiv dirijor titular al Filarmonicii “Gheorghe Dima” din Braşov şi al Operei Naţionale din Iaşi. Director Artistic apoi Dirijor şi Director General al Operei Naţionale Române din Bucureşti, a contribuit decisiv la relansarea internaţională a primei scene lirice a ţării, cu spectaculoase turnee ale întregului colectiv în Japonia, Spania, Grecia, Italia, Franţa, Olanda, Elveţia. După anul 2000 a fost Director şi Prim Dirijor al Filarmonicii “Marea Neagră” din Constanţa, Director General şi Prim Dirijor al Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” din Constanţa, apoi Prim Dirijor al Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Maria Bieşu” din Chişinău. Are la activ peste 1500 de concerte simfonice, vocal-simfonice, spectacole de operă şi balet. A compus muzică de cameră, lieduri şi muzica pentru şapte filme de lung metraj. A înregistrat muzică de scenă şi de film, discuri LP, Cd-uri şi DVD-uri cu muzică simfonică şi de balet. În paralel, a predat Arta Dirijatului şi a deţinut Clasa de Orchestră la Academia de Muzică din Bucureşti şi Clasa de Operă la Academia de Muzică din Iaşi. Între 1997-2001 a fost Preşedinte al Comisiei Naţionale de Muzică. A susţinut numeroase turnee în Japonia, Franţa, Italia, Spania, Elveţia, Olanda, Belgia, Danemarca, Grecia, Germania, Rusia, Bulgaria, Iugoslavia, Serbia, Moldova. Este primul laureat al Premiului Naţional de Dirijat “Ionel Perlea”, deţine ordinul “Steaua României” în grad de Ofiţer, Medalia Culturală Franceză “14 Juillet’’ şi multe alte premii şi distincţii. Este membru al Société Européenne de Culture (Veneţia), al Uniunii Cineaştilor şi al Uniunii Interpreţilor.