DNA a pus sub control judiciar pe rectorul și pe prorectorul Academiei de Poliție

Într-un comunicat DNA se precizează ca s-a început urmărirea penală pe numele lui Adrian Iacob, rectorul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, și a lui Petrică-Mihail Marcoci, prorectorul instituției, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la șantaj. De asemenea, față de cei doi inculpați s-a luat măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Procurorii spun că la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, cei doi inculpați „l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigație – persoana vătămată, mesaje de amenințare pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care îl vizau pe rectorul Academiei de Poliție, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională”.

„Concomitent, cei doi instigatori i-au promis politistului care a trimis efectiv mesajele de amenințare că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală și, pe parcursul săvârșirii faptelor, chiar i-au adresat încurajari”, se mai arată în comunicatul DNA.

Sursa citata mai precizează că „solicitarile au fost transmise în cadrul mai multor discuții pe care Bărbulescu Gheorghe Adrian le-a purtat atât separat cu cei doi, cât și împreună, în sediul Academiei de Poliție. În acest context, există banuiala rezonabilă că Marcoci Petrica-Mihail a conceput planul folosit pentru transmiterea mesajelor de amenințare, astfel încât să fie imposibilă identificarea autorului faptelor.

De asemenea, există banuiala rezonabilă că Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail i-au comunicat lui Bărbulescu Gheorghe Adrian conținutul mesajelor de amenințare care urmau sa fie transmise persoanei vătămate și i-au dat asigurări prin promisiunea că îl vor proteja pentru a nu fi tras la răspundere penală”, mai arată procurorii în ordonanță.

Foto: Marcoci Petrică-Mihail, prorectorul Academiei