Donald Trump a fost pus sub acuzare

În 2016, starul filmelor pentru adulți Stormy Daniels a contactat instituțiile media oferind să vândă mărturia sa despre ceea ce ar fi fost o aventură adulteră pe care a avut-o cu Donald Trump în 2006. Echipa lui Trump a aflat despre acest lucru, iar avocatul său, Michael Cohen, a plătit 130.000 de dolari către Daniels ca să tacă. Acest lucru nu este ilegal.

Cu toate acestea, atunci când Trump i-a rambursat lui Cohen, înregistrarea plății indică faptul că a fost vorba despre cheltuieli legale. Procurorii spun că acest lucru echivalează cu falsificarea înregistrărilor de afaceri de către Trump, ceea ce constituie un delict minor – o infracțiune – în New York.

Procurorii ar putea, de asemenea, să pretindă că acest lucru încalcă legea electorală, deoarece încercarea sa de a ascunde plățile către Daniels a fost motivată de dorința de a nu lăsa alegătorii să afle că a avut o aventură cu ea. Acoperirea unei infracțiuni prin falsificarea înregistrărilor ar fi o infracțiune gravă, ceea ce reprezintă o acuzație mai serioasă.

Chiar și susținătorii acuzării recunosc că acesta nu este, în niciun caz, un caz clar. Există puține precedente pentru o astfel de acuzare, iar încercările anterioare de a acuza politicieni că au trecut linia dintre finanțarea campaniei și cheltuielile personale au eșuat.

Acuzațiile, rezultate în urma unei anchete conduse de procurorul democrat al districtului Manhattan, Alvin Bragg, ar putea remodela cursa prezidențială din 2024. Trump a declarat anterior că va continua să facă campanie pentru nominalizarea Partidului Republican dacă va fi acuzat de o infracțiune.

Cu câteva ore în urmă, președintele Donald Trump a folosit propria sa platformă de social media pentru a spune că nu se așteaptă să aibă un proces corect în New York.

„Mi-au adus această acuzație falsă, coruptă și dezonorantă doar pentru că stau de partea poporului american și știu că nu pot obține un proces echitabil în New York!” a scris el pe Truth Social.

În comentariile anterioare presei, el a descris acuzarea sa ca fiind „prigoană politică” și a criticat procurorul districtului Manhattan care a deschis procesul său.

Este de așteptat să facă prima sa apariție într-o sală de judecată în momentul în care va fi citat la prima ședință a procesului, marți.