Dune, cel mai așteptat film al ultimilor ani, a fost primit cu multe laude de critici

Vineri a avut loc premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Veneția a filmului „Dune”, unul dintre cele mai așteptate blockbusteruri din ultimii ani. Noua ecranizare a romanului scris de autorul american Frank Herbert și publicat în anul 1965, considerat probabil cel mai important și influent roman science fiction din toate timpurile, alături de romanul „Fundația” al lui Isaac Asimov, a fost lăudată de critici și se mândrește cu o distribuție plină de staruri cinematografice, printre care Timothée Chalamet, Zendaya, Josh Brolin, Javier Bardem, Dave Bautista, Rebecca Ferguson, Jason Momoa sau Oscar Isaac, notează BBC News.

În The Guardian, filmul a primit cinci stele din partea criticului Xan Brooks, care a subliniat că „Dune” amintește ce poate fi un blockbuster de Hollywood.

„Epopeea fantastică a regizorului Denis Villeneuve ne spune că spectacolele cu buget mare nu trebuie să fie stupide sau hiperactive”, a punctat Brooks, care a mai spus și că „Dune” este un film în care descoperi lucruri, preprezentând în același timp o invitație de a te pierde în farmecul poveștii.

Bazat pe romanul științifico-fantastic scris de Frank Herbert și publicat în 1965, „Dune” este o poveste complexă, în care politica, religia, casele nobiliare aflate în conflict, dragostea și trădarea joacă fiecare rolul lor.

Acțiunea acestui roman are loc într-un viitor îndepărtat, în care case nobiliare de pe planete diferite jură credință unui împărat cu puteri absolutiste. Povestea se învârte în jurul lui Paul Atreides, interpretat de actorul american Timothy Chalamet, un tânăr a cărui familie a acceptat să conducă planeta deșertică Arrakis, cunoscută drept „Dune”. De altfel, această planetă este singura sursă a unei mirodenii prețioase numită „melanj”, care este cea mai valoroasă substanță din univers și care, printre multe alte lucruri, permite și călătoriile hiperspațiale.

Cotidianul britanic The Telegraph susține că actorul Timothy Chalamet a interpretat în mod excepțional rolul lui Paul Atreides, iar „Dune” a fost etichetat drept „o producție uimitoare”, care merită cinci stele.

Criticul de film Robbie Collin a numit filmul regizorului canadian Denis Villeneuve drept o producție SF „măreță, neliniștitoare și învăluitoare”. Collin a mai adăugat că filmul „Dune”, care a avut un buget estimat la 165 de milioane de dolari, nu are cum să nu fie pe placul fanilor unei producții la fel de uimitoare: Game of Thrones.

Ziarul britanic The Independent a oferit, de asemenea, cinci stele pentru producția lui Denis Villeneuve, precizând că filmul se aseamănă mai mult cu producția Lord of the Rings.

„Filmul lui Denis Villeneuve este atât de literal și emoțional încât copleșește simțurile”, a scris criticul de film Clarisse Loughrey. Cu toate acestea, ea a subliniat lipsa actorilor din Orientul Mijlociu sau din Africa de Nord în distribuție pentru a-i reprezenta pe Fremen, grupul de oameni care locuiesc pe planeta desertică Arrakis, „a căror limbă, îmbrăcăminte și cultura sunt atât de direct inspirate de triburile nomade arabe”.