După 50 de ani de tăcere, marea orgă din Bruxelles revine la viață

Orga monumentală a Palatului de Arte Frumoase din Bruxelles, scoasă din uz din 1967 după un incendiu, începe o nouă viață după o lungă renovare, cu ambiția de a fi un instrument modern adaptat atât la jazz și electro, cât și la repertoriul clasic.

Un festival care s-a deschis vineri seara, reunind organiști francezi și belgieni dintre cei mai renumiți pe scena internațională (Olivier Latry, Bernard Foccroulle etc.), va sărbători timp de o săptămână, până la 22 septembrie, noul instrument.

Particularitatea orgii este că a fost proiectată să se potrivească perfect cu palatul art-deco construit în anii 1920 de faimosul arhitect belgian Victor Horta (1861-1947). Este, de asemenea, una dintre puținele mari orgi de sală de concert în țările numite ''latine'' (care include și Belgia), unde sunetul acestui instrument este încă adesea asociat cu biserica și cu o anumită austeritate, potrivit lui Bernard Foccroulle, care a condus proiectul de renovare lansat în 1988.

"Nu este neobișnuit ca astăzi să existe orgi în sălile de concerte, cu excepția Franței, Belgiei sau Italiei, unde acest instrument este destul de rar, și este păcat", a explicat pentru AFP acest organist și compozitor belgian, actualul director al festivalului din Aix-en-Provence (Franța).

"Arhitecții nu doresc întotdeauna să conceapă o orgă într-o sală, deoarece instrumentul are o anumită pregnanță vizuală, este mai ușor să o faci fără" acest instrument, spune el.

Exemplarul de la Bruxelles este una dintre cele două orgi de sală din Belgia, alături de cea din Liege (estul țării).

Instituția culturală care o găzduiește — numită Bozar, sediul Orchestrei Naționale din Belgia — susține pluridisciplinaritatea, iar orga renovată trebuie să se încadreze în acest amestec de genuri, între ''tradiție și modernitate''.

''Modul în care țevile au fost fabricate, armonizate (…) permite redarea întregului repertoriu de orgă de la Renaștere, cu accent pe muzica simfonică, orchestrală'', spune Bernard Foccroulle. Dar "există și o dimensiune puternică a modernității prin utilizarea de noi tehnologii", a spus el.

Iar fanii muzicii electro nu vor fi lăsați în urmă, cu contribuția viitoare a unor elemente de luterie electronică ce permit ''sampling'' și transformări sonore live în timpul concertelor.