Ediție specială: 29 de ani de la Revoluția Română

Revolutia

Vineri, 21 decembrie, Radio Clasic vă propune de la ora 13:00 un „Remember 1989” – 29 de ani de la evenimentele care au dus la căderea regimului Ceaușescu.

Pe durata Revoluţiei, potrivit datelor oficiale, numărul decedaţilor şi mutilaţilor prin împuşcare, înainte de 22 decembrie 1989, este de aproximativ 7 ori mai mic decât cel al victimelor înregistrate după această dată. Conform actelor de urmărire penală întreprinse de procurori numărul total al celor decedaţi prin împuşcare pe durata Revoluţiei a fost de 862, al răniţilor de 2150. În timpul Revoluției sau folosit 12,5 milioane de cartușe.

La aproape 30 de ani de la acele evenimente singurele persoane condamnate ramân soții Ceaușescu, justiția nu a putut, în toată această perioadă, să pronunțe nicio condamnare față de vreo persoană responsabilă pentru actele de brutalitate din timpul Revoluției.

Prin ordonanţa din 18.12.2018, procurorii din cadrul Secției parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul penal intitulat generic „Revoluţia Română din decembrie 1989”, au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Ion Iliescu (membru și președinte al C.F.S.N.), Gelu Voican Voiculescu (membru C.F.S.N. și fost vice prim-ministru al Guvernului României), Iosif Rus (fost comandant al Aviației Militare) și Emil (Cico) Dumitrescu (fost membru CFSN), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor contra umanităţii prev. de art. 439 lit. a, g, i şi k C.p, informează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casție și Justiție.