Ediție specială – Dinu Lipatti 100

Dinu Lipatti

Dinu Lipatti 100 – 19 martie 1917 se năștea la București într-o familie de diplomați și amatori de muzică, Dinu Lipatti – un copil minune care avea vocația artei, a pianului, a compoziției dar și a fotografiei. L-a avut ca părinte spiritual pe George Enescu. Arta sa interpretativă a fost descoperită încă de copil, pianul fiindu-i partenerul fidel de-a lungul celor trei decenii de viață. Și-a descoperit vocația de compozitor descifrând partiturile marilor creatori și astfel a realizat în creația sa o interesantă sinteză între limbajul universal și etosul național. Fiecare opus al său, cameral sau simfonic, pare să fie o fotografie a unei stări, a unei clipe, a unui loc. Profesori i-au fost: Florica Muzicescu, Alfred Cotot, Mihail Jora și Nadia Boulanger. Concertele și recitalurile sale au reprezentat evenimente în viața artistică interbelică. A colaborat cu mari personalități: Herbert von Karajan sau Ernest Ansermet.

Radio Clasic transmite vineri de la ora 12:00, o ediție specială dedicată aniversării celor 100 de ani de la nașterea lui Dinu Lipatti.

Invitații emisiunii sunt: Ștefan Costache, unul dintre cei doi inițiatori ai proiectului www.dinulipatti.org și muzicologul Mark Ainley, cel care a realizat cea mai amplă acțiune de identificare a imprimărilor realizate cu Dinu Lipatti.

Realizator: Irina Hasnaș


Interviu Mark Ainley

Interviul Ștefan Costache