„Efortul Reginei Ana de a înțelege țara peste care nu i-a fost dat să domnească, exemplar”

Efortul Reginei Ana "de a înțelege țara peste care nu i-a fost dat să domnească în mod oficial rămâne exemplar" iar golul pe care dispariția ei îl lasă în sufletele românilor "nu se va șterge niciodată", a declarat istoricul Georgeta Filitti.

"Este un moment tragic în istoria noastră, pentru că Regina Ana a fost o personalitate cu totul excepțională. I-a stat alături Regelui Mihai din primii ani ai exilului. A împărtășit cu Majestatea Sa o viață foarte aspră", a adăugat istoricul.

Filitti a spus că Regina Ana a dat dovadă, de-a lungul timpului, de "devotament de soție și de regină care nu avea dreptul să stea unde i se cuvenea".

O dovadă a caracterului Reginei Ana a fost și maniera în care aceasta a reacționat la întoarcerea Regelui Mihai în România, în 1992, când i-a stat alături soțului său, apreciază Filitti.

"A cutreierat țara ca să se afle despre viața și faptele monarhului, deopotrivă i-a stat alături (Regelui Mihai — n.r.)", a adăugat Georgeta Filitti, care a cunoscut-o personal pe regină.

"Am avut fericirea să o cunosc pe Regina Ana și la un moment dat (…) majestatea sa ne cerea să nu ne mai adresăm decât în limba română", și-a amintit ea.

"Efortul de a înțelege țara peste care nu i-a fost dat să domnească în mod oficial rămâne exemplar, rămâne o pildă de dăruire pentru țară și golul pe care îl lasă în sufletele românilor nu se va șterge niciodată", a apreciat Georgeta Filitti.