Egiptul preferă grâul românesc

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a anunțat că a achiziționat 170.000 de tone de grâu din România și Bulgaria, în urma unei licitații internaționale. Conform Agerpres, care citează Reuters, Egiptul va primi 60.000 de tone de grâu din România între 10 și 20 noiembrie, iar un total de 110.000 de tone de grâu din România și Bulgaria va fi livrat între 21 și 30 noiembrie.

Această achiziție survine într-un context în care grâul european este mai competitiv pe piața egipteană, datorită unor limitări de preț impuse neoficial de autoritățile rusești pentru grâul rusesc. La licitația precedentă, grâul rusesc a fost oferit la un preț de 270 dolari pe tonă, dar, în timpul licitației recente, unii traderi au redus oferta la 260 dolari pe tonă, după o aprobare neoficială de la Moscova. Cu toate acestea, grâul românesc și bulgăresc a fost oferit la prețuri și mai avantajoase.

Situația este tensionată pentru Egipt, țară afectată de o criză valutară cauzată de războiul din Ucraina. Mai mult, peste 70 de milioane dintre cei 103 milioane de egipteni sunt dependenți de programul de subvenționare a pâinii, aspect ce amplifică nevoia de grâu la prețuri accesibile. Ca răspuns la aceste provocări, în ultimul an, Ministerul Aprovizionării din Egipt a decis să achiziționeze grâu direct de la furnizori pentru a negocia prețuri mai avantajoase.