Elveția va impune noi obligații serviciilor de streaming (gen Netflix)

cb5ac876 b868 46b0 a68c 26c9d4064493

Majoritatea elveţienilor au spus „da” duminică finanţării Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex) şi obligaţiei pentru serviciile de streaming de a investi în audiovizualul elveţian, potrivit primelor estimări la ieşirea de la urne, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Astfel, 72% dintre elveţienii s-au pronunţat în favoarea continuării finanţării Frontex şi 58% pentru obligarea serviciilor de streaming să investească în audiovizualul naţional, potrivit primelor estimări.

De asemenea, potrivit institutului de sondare a opiniei publice gfs.bern, 59% dintre alegătorii elveţieni au acceptat în mod deloc suprinzător o propunere menită să crească donările de organe, datorită unui model de consimţământ prezumat.

Susţinerea finanţării Frontex constituie un motiv de bucurie la Berna şi la Bruxelles, pentru că un „nu” ar fi fragilizat şi mai mult legăturile între Elveţia şi UE, care sunt tensionate după ce Berna a decis, în mai 2021, să pună capăt anilor de discuţii în vederea unui acord-cadru cu blocul european.

Reforma Frontex vizează dotarea agenţiei în regim permanent cu 10.000 de poliţişti de frontieră şi de coastă, număr ce ar urma să fie atins până în 2027. În prezent, agenţia numără peste 1.500 de agenţi provenind din diverse state membre şi este în mod regulat acuzată, în special de ONG-uri, de practici de respingere ilegale a migranţilor.

Este prevăzut ca Elveţia să furnizeze mai mult personal – circa 40 de posturi maxim comparativ cu cele 6 în prezent – şi să-şi majoreze contribuţia financiară anuală la 61 de milioane de franci elveţieni (58 de milioane de euro), comparativ cu cele 24 de milioane în 2021.

Noua reglementare asupra audiovizualului, denumită Lex Netflix, va obliga platformele de streaming să investească 4% din cifra lor de afaceri realizată în Elveţia în audiovizualul naţional, participând la producţii sau plătind o taxă ce va servi la susţinerea cinematografiei.

Din 2007, canalele naţionale de televiziune deja erau obligate să investească 4% din cifra lor de afaceri în cinematografia elveţiană. Această obligaţie se va aplica la canalele străine care difuzează spoturi publicitare specifice Elveţiei, precum TF1 şi M6.

Cinematografia Elveţiană – care a beneficiat în ultimii ani de o finanţare anuală medie de 105 milioane de franci (101 milioane de euro) – ar urma să obţină 18 milioane de franci suplimentari datorită reformei, potrivit Oficiului federal al Culturii.

De asemenea, platformele de streaming vor trebui să propună 30% de conţinuturi europene, cum este deja cazul în UE.

Rezultatele definitive ale referendumului vor fi cunoscute mai târziu duminică.