Emmanuel Macron și Marine Le Pen s-au calificat în turul 2 al alegerilor prezidențiale din Franța

alegerifr

Liderul francez Emmanuel Macron și contestatoarea Marine Le Pen s-au calificat duminică pentru ceea ce promite a fi un scrutin foarte strâns disputat al alegerilor prezidențiale din 24 aprilie, înfruntând un liberal economic pro-european cu un naționalist de extremă dreaptă.

Cu rezultate parțiale care l-au plasat pe Macron pe primul loc înaintea lui Le Pen după primul tur de scrutin, alți candidați importanți și-au recunoscut înfrângerea. Cu excepția unui alt candidat de extremă dreaptă, Eric Zemmour, toți au îndemnat alegătorii să blocheze extrema dreaptă în al doilea tur.

Dar după cinci ani la putere în care stilul său dur i-a supărat pe mulți, în timp ce Le Pen a reușit să-și îmbunătățească imaginea, Macron va trebui să lupte din greu pentru a recâștiga alegătorii nemulțumiți. El nu se poate baza pe faptul că alegătorii se vor ralia în jurul unui front tradițional anti-extrema dreaptă.

„Nimic nu este decis, iar bătălia pe care o vom duce în următoarele 15 zile va fi decisivă pentru Franța și Europa”, le-a spus Macron susținătorilor, îndemnând toți alegătorii să se unească în spatele lui pe 24 aprilie pentru a opri extrema-dreaptă să conducă Uniunea Europeană, a doua economie a lumii ca mărime.

Sociologii Ifop au prezis un vot foarte strâns, cu 51% pentru Macron și 49% pentru Le Pen. Diferența este atât de strânsă încât victoria în orice caz se află în marja de eroare.

Alte institute de sondaj au oferit o marjă ceva mai mare în favoarea lui Macron, cu până la 54%, dar a fost în orice caz mult mai restrâns decât în ​​2017, când Macron l-a învins pe Le Pen cu 66,1% din voturi.

Le Pen, care câștigat în ultimele săptămâni de 10 puncte de la Macron, datorită unei campanii concentrate pe problemele legate de costul vieții, a spus că ea este cea care îi protejează pe cei slabi și unește o națiune obosită de elita ei.