Eșec la negocierile cu Arafat pentru prelungirea stării de alertă

Marcel Ciolacu, Dan Barna și Victor Ponta au discutat miercuri cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, la Palatul Parlamentului. Întâlnirea a avut loc la inițativa lui Arafat, care a dorit „să explice de ce e importantă prelungirea stării de alertă”, susțin surse politice.

ACTUALIZARE: Întâlnirea dintre Raed Arafat și liderii PSD, Pro România și USR, de la Palatul Parlamentului, s-a încheiat. Șeful DSU a încercat să îi convingă pe liderii PSD, Pro România, USR și ALDE să voteze în Parlament prelungirea stării de alertă, prin Hotărâre de Guvern, cu cel puțin 15 zile. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a cerut la întâlnirea cu Arafat o lege prin care să fie implementate unele măsuri, printre care purtarea măștilor în spații închise, în timp ce USR a solicitat prelungirea stării de alertă doar în zonele în care există un risc mare de infectare.

„Arafat a zis că va veni cu cifre și analize la proiectul de HG privind prelungirea stării de alertă. Decidem atunci. Am ținut toate porțile deschise, dar vrem să vedem fundamentare solidă și tratare diferențiată de la zonă la zonă”, au declarat surse politice din USR, pentru Digi24.ro.

La întâlnire, PSD a mai cerut redeschiderea spitalelor pentru pacienții non-COVID, oprirea achizițiilor directe făcute de Guvern și testarea celor care vin din străinătate și stau în izolare 14 zile.

„Așteptăm să vedem propunerea concretă a Guvernului, pentru că aceste măsuri pot fi implementate și fără stare de alertă. PSD va sprijini în Parlament implementarea unor măsuri responsabile de protecție la adresa populației”, susțin surse din PSD.

Raed Arafat le-a transmis liderilor politici că există în continuare un risc mare de infectare și că se impune prelungirea stării de alertă.